Teázási 1x1

teaskeszlet.jpgA jó minőségű tea segíthet nekünk visszatalálni a természetes ízekhez, magához a természethez, akár önmagunkhoz is. Ha igazán minőségi teára vágysz, akkor a filteres helyett válaszd a szálas teákat! Nap mint nap (gyógy)teákkal foglalkozom, s látom, hogy a szálas (gyógy)teák készítésével, fogyasztásával kapcsolatban felmerülnek kérdések. Összegyűjtöttem a leggyakoribbakat, segítek a kérdőjelek eloszlatásában.

Miért jobb a szálas tea, mint a filteres?

A szálas teák a növénynek inkább azt a részét tartalmazzák, amiben a hatóanyag található: tisztább. A teafilterbe a növénynek a kevésbé értékes részeit teszik bele, és kevésbé tudjuk, hogy a teafilter valójában mit is tartalmaz.

Főzzem, forrázzam vagy áztassam?

A leveleket, szirmokat, herbákat (a föld fölött növő teljes növény) általában forrázással készítjük. Ehhez felforraljuk a vizet, majd leöntjük vele a teafüveket.

A kérgeket, gyökereket, magokat (pl. máriatövismag) főzni kell, mivel kemények, s a hatóanyagok a főzés során tudnak igazán kioldódni belőlük.

A 2 legismertebb növény, amit áztatni kell egy egész éjszakán át: a csipkebogyó és a fagyöngy. A csipkebogyóról és az elkészítésének pontos lépéseiről IDE kattintva olvashatsz. A vérnyomásszabályzó fagyöngyöt hideg vízben áztasd egy éjszakán át, reggel szűrd le és már készen is van.

Kivétel erősíti a szabályt, így van ezzel a gyógynövények világa is. Növények, amelyeknek bár a levelüket vagy a herbájukat fogyasztjuk, mégis főzni vagy áztatni kell őket. Néhány perces főzéssel készítsd pl. a mezei zsurlót, orvosi zsályát, tüdőlevelet, áztasd 6–8 órán át a martilapulevelet.

Mennyi teafüvet tegyek a vízhez?

Általában 2 dl vízhez egy púpozott teáskanálnyi teafüvet ajánlott tenni. Természetesen ettől eltérhet az adagolás, ha szakember személyre szabottan határozza meg számodra a tea erősségét.

Mennyi ideig áztassam/főzzem a gyógyfüveket?

A főzést igénylő növényeknek általában 3–5 percnyi főzés elegendő. Ha forrázással készíted a teádat, akkor lefedve hagyd állni kb. 5–8 percig. Bizonyos növények, ha tovább áztatod őket, nagyon erőteljesek, akár keserűek is lehetnek.

tea.jpgBárki fogyaszthat gyógyteát?

Nem mindenki fogyaszthat mindenféle gyógyteát. Ez függ az aktuális egészségedtől, attól, hogy szedsz-e, és ha igen, milyen gyógyszert, várandós vagy-e vagy sem. Kisgyerekek sem ihatnak mindenféle gyógyfűből készült teát. Ha biztosra akarsz menni, fordulj szakemberhez, akár én is szívesen segítek neked.

Kell szünetet tartani?

Igen, kell időnként szünetet tartani. Azt szoktam javasolni, hogy ha valaki mindennap ugyanazt a teát/teakeveréket fogyasztja, akkor 3-4 hét után következhet 1 hét szünet. A szünetek azért fontosak, hogy a szervezet öngyógyító rendszerei be tudjanak indulni a hatóanyag, a „mankó” nélkül is.

Igaz, hogy a gyógynövénynek nem tesz jót, ha fémmel érintkezik?

Igen, a fém módosíthatja, károsíthatja a teafű hatóanyagait. Ráadásul léteznek olyan gyógynövények, amelyek kivezetik a nehézfémeket a szervezetből, ezeknek különösen nem ajánlott fém eszközökkel érintkezniük.

Mikor fogyasszam a gyógyteámat?

Az emésztés serkentését segítő teákat étkezés előtt 20-30 perccel fogyaszd, a vízhajtó teákat kora délutánig érdemes elfogyasztani, az alvást segítő „álomhozó teákat” pedig lefekvés előtt kb. 1 órával idd meg.

Lehet ízesíteni a gyógyteát?

Ha gyógyteát iszol, először kóstold meg mindenféle ízesítés nélkül. Ha nagyon nem ízlik, akkor esetleg tehetsz hozzá egy kis mézet, természetes édesítőszert, de citromlevet semmiképpen se!

A teázás lelkes híveként arra bátorítalak, hogy készíts magadnak és szeretteidnek egy-egy csésze finom, forró teát és élvezzétek a pillanatokat! Ha szeretnél még tájékozottabbá válni a gyógynövények világában, kérd a hírlevelemet: Kíváncsi vagyok, kérem a hírlevelet

Olvasd el a hasonló témájú bejegyzéseimet is:

Illatos füvek, avagy a teakeverés fortélyai

A 6+1 leghatékonyabb vízhajtó

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

 

További hasonló témájú cikkekért, ötletekért kattints: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: www.facebook.com/Biotitok

Csatlakozz a zárt Facebook csoportomhoz: Egészséges test és lélek

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása