Visszér S.O.S.

visszer.jpgA melegben kitágulnak az erek, ami kellemetlen, akár fájó tünetekkel is együtt járhat. A visszeres panaszok sok ember életét megnehezítik, főleg a nyári időszakban.

Artéria és véna

A visszerek tulajdonképpen megvastagodott, esetleg gyulladt vénák, amik nem tudják kellő hatékonysággal szállítani a szén-dioxiddal és salakanyagokkal terhelt vénás vért a végtagoktól a szív irányába. Ez lenne a vénák feladata, míg az artériák szállítják a friss, oxigéndús vért a tüdőből a szíven keresztül a test sejtjeihez. Az artériák fala izmos, erőteljes, ami segíti a vér áramlását, a visszaáramlást pedig billentyűk akadályozzák meg. A vénák fala kevésbé izmos, mint az artériáké, a fő feladatuk tehát az elhasználódott vér összegyűjtése és visszaszállítása a szívbe, ahonnan ez a vér a tüdőbe kerül. Ebben a folyamatban a vénák munkáját segítik a billentyűk, a rugalmas vénafal, az eret körülvevő izmok pumpája és a szív. 

Mitől alakulhat ki visszér?

A vénás billentyűk nem megfelelő működése, a kötőszövet meggyengülése, a mozgáshiány, az izmok gyengesége esetén a vénás vér egy része visszaáramlik, és egyúttal kitágítja az érfalat. Egyfajta pangás alakul ki, amit elősegít a hosszú ideig egy pozícióban történő állás, ülés, a mozgáshiány. 

Tünetek

Enyhébb esetben megfigyelhető a lábszáron, a bokán a hajszálerek pókhálószerű rajzolata, zsibbadás, a vénák fölötti bőrfelület viszketése, lábdagadás. A hosszabb ideig elhanyagolt visszeresség súlyosabb tüneteket mutat: a lábak erőteljesen megdagadhatnak, a bőr barnás elszíneződését is meg lehet figyelni, kialakulhatnak a visszeres dudorok, gyulladások, amik nem csak esztétikai problémát jelentenek.

10 tipp, hogy ne kínozzon a visszér

1) Akár naponta többször is végezzünk hideg-meleg váltózuhanyt a vádlin. Mindig hideggel fejezzük be!

2) Lehetőleg kerüljük a magas sarkú cipők viselését!

3) Ha hosszú ideig kell egy helyben állnunk, mozgassuk át időnként a lábujjakat, a lábat! Az is remek, ha megfeszítjük, majd elernyesztjük a lábizmokat.

4) Esténként polcoljuk fel a lábakat - igen frissítő, kellemes érzés!

5) Az erek rugalmasságát segíthetjük sok C-vitaminnal: együnk friss zöldségeket, gyümölcsöket, igyunk csipkebogyó teát vagy citromos vizet és szedjünk FLAVOCEL-t!

6) A pirosszőlőmag hatóanyagai is erősítik az érfalakat: fogyasszuk őrlemény vagy olaj formában!

7) Mozogjunk! Nemcsak a testünknek kedvezünk, ha sétálunk, biciklizünk, futunk, úszunk vagy bármi más sportot űzünk, hanem a lelkünknek is. A sport kiváló stresszűző!

8) Vessük be az almaecetes vizet borogatás formájában, mert nagyon jó hűsítő és gyulladáscsökkentő hatású!

9) A visszeres területet kenjük be naponta 2-3 alkalommal RUTICELIT krémmel!

10) Igyunk a testalkatunknak és az életmódunknak megfelelő mennyiségű folyadékot!

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

Vissza a főoldalra

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása