Tűzvörös csipkebogyó

Bicske_virággal.jpgSzeretnéd felkészíteni a szervezeted a hűvösebb napokra? Szeretnéd, ha a szürke időjárás nem nyomná rá a bélyegét a kedvedre és a vitalitásodra? Ha a válaszod „igen”, akkor kóstold meg a csipkebogyó teát! Olvass tovább, hogy közelebbről is megismerd ezt a csodaszép és roppant hatékony gyógynövényt!

A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) bogyós áltermése, melynek — tájegységtől függően — különböző elnevezései ismertek: bicske, hecsedli, gyepűrózsa, ebrózsa. A vadrózsa valódi termései a piros bogyókban megbújó kőkemény, apró magocskák. A halvány rózsaszínű virágok a nyár közepén bontják ki szirmaikat, ám a bogyók gyűjtésére legalkalmasabb hónap az október.

A csipke bokrot már a Krisztus előtti időkben is gyógynövényként tartották számon. A növény a Bibliában is fontos szerephez jut, hiszen a Szentlélek égő csipkebokor formájában jelent meg Mózesnek. A középkorban a lángoló, de el nem égő csipkebokor Szűz Máriát jelképezte.

A csipkebogyó alkalmazási területei a természetgyógyászatban:

  • roborálás, immunerősítés
  • érrendszer erősítése
  • fáradékonyság ellen
  • megfázásos panaszok enyhítése
  • gyenge vizelethajtó
  • égési sebek, rovarcsípések kezelése

Melyek a csipkebogyóban megtalálható hatóanyagok?

A gyógyászatban főleg magas vitamintartalma miatt kedvelt növény: C-, B1-, B2-, K-, E- és P-vitamin. Tartalmaz továbbá almasavat, citromsavat, jódot, karotinoidokat, telítetlen zsírsavakat, fenolokat, szénhidrátokat, kevés illóolajat és magnéziumot.

A bicske tea frissítő, savanykás íze miatt kedvelt nyári ital, a téli megfázásos időszakban pedig melegen fogyasztva, esetleg mézzel ízesítve ajánlom. Támogatja a szervezet védekező rendszerét, a náthás, influenzás panaszok esetén pedig enyhíti a kellemetlen tüneteket, mérsékli a lázat. Serkenti a máj és a vesék működését, gátolja az érfalak meszesedését, így több oldalról hozzájárul a szervezet tisztításához.

Hogyan készítsd el a csipkebogyó teát?

Az előzőleg megtört hecsedlit hideg vízben áztasd egy éjszakán keresztül. Egy liter vízhez négy evőkanál zúzott bogyót adj. Másnap szűrd le, és a leszűrt csipkebogyót újabb egy liter vízzel forrázd le. Végül öntsd össze a kétféle csipkebogyó levet és fogyaszthatod is.

Tipp: Ha csipkebogyós finomságra vágysz, kóstold meg a Napsugár teakeveréket, ami a saját receptúrám alapján összeállított tea, tisztítja és erősíti a vesét, energiával tölti fel a szervezetet. Egyéb csipkés finomság a Mosoly gyümölcsös teakeverékem, ami egy finom élvezeti tea, ám összetevőinél fogva támogatja a hasnyálmirigy működését, cukorbetegeknek csökkentheti a vércukorszintjét.

Nézd csak, miket lehet még készíteni a csipkebogyóból! (A képek forrása: Pinterest)

Csipkebogyó lekvár

Lekvár_bicske.jpg

 

Csipkebogyó szörp

Szörp_bicske.jpg

 

Koszorúk

Koszorú1_bicske.jpg

Koszorú2_bicske.jpg

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása