Annak idején, amikor 2006-ban (te jó ég, már több mint 10 éve!) elvégeztem a természetgyógyász iskolát, egészségügyből tanultuk, hogy milyen szorosan összefügg az emésztőrendszer és az immunrendszer állapota. Emlékszem, mennyire ledöbbentem a hallottakon. Te tudtad, hogy az immunrendszerünk kb. 80%-a a vastagbélben „keletkezik”? Ebből egyenesen következik, hogy ha a beleink állapota rendben van, akkor az immunrendszerünk is tudja tenni a dolgát: védheti a szervezetünket.
Nagyon sok minden van, amivel segíthetjük az emésztőrendszerünket és nagyon sok minden van, amivel rombolhatjuk az állapotát. Egy korábbi cikkemben felsoroltam 10 tényezőt, melyek negatív hatással vannak az immunrendszerünkre. A listát a GAP-szindróma – Az emésztés és a pszichológia kapcsolata című könyvben találtam, és olyanok szerepelnek benne mint a finomított cukor, kémiailag módosított anyagok stb. Ha érdekel, itt meg tudod nézni a listát.
Nálam az egészségtudatos étkezés a reggelivel kezdődik. Véleményem szerint a jó minőségű, finom reggeli megalapozza a napot. Kell az indító energia a naphoz, ezen kívül a reggeli fokozza az anyagcserét. Így kiegyensúlyozottabban, derűsebben indul a nap.
A napi rohanás közepette időnként valóban nehéz beiktatni az étkezést. Gyógynövényszakértő természetgyógyászként a napi többszöri étkezést tartom egészségesnek, alkalmanként inkább kevesebb étel fogyasztásával. Nagyon jó lehet a napi ötszöri étkezés, ebből 3 főétkezés, 2 pedig köztes étkezés. Én így étkezem, nekem nagyon bevált. Ha megyek valahova, akkor picit előre gondolkodom, és csomagolok magamnak, így biztosan nem fogok olyat enni, amire pont nincs szüksége a szervezetemnek.
Reggelire célszerű lassan felszívódó szénhidráttartalmú ételeket fogyasztani, mert azok fokozatosan emelik meg a vércukorszintünket, miközben folyamatosan ellátják a szervezetünket energiával. Én a zabkását szoktam variálni ilyen-olyan gyümölcsökkel, magvakkal, étcsokoládéval, natúr joghurttal.
Két főétkezés között szoktam enni csonthéjas gyümölcsöket, pl. diót, mandulát, kesudiót, natúr joghurtot, goji bogyót, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű kekszet, tallért, néhány szem aszalt gyümölcsöt, néhány falatnyi jó minőségű étcsokoládét. Persze nem mindet egyszerre, hanem kedvem szerint válogatok. :)
Táplálkozás terén én a változatos, színes étrend híve vagyok, sok gyümölccsel és zöldséggel, és szerintem itt nagyon igaz a mérték az érték alapelv. Arról, hogy fogyasztok-e állati eredetű tejtermékeket, itt olvashatsz.
Az ételekkel valóban táplálnunk kell magunkat: táplál – táplálkozás – befogadás – egyensúly – egészség. Zárszóként ezek a szavak jutottak eszembe. Gondold tovább őket!
Te mennyire érzed magad egészségtudatosnak a táplálkozás terén?
Lívia, a te gyógynövényszakértőd
Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu
Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka