Napi 1 falat csoki...

kelly-sikkema-707238-unsplash.jpgSok anyukától hallom, hogy a gyerkőce tízóraija vagy uzsonnája valamilyen édesség, mert a gyerek csak azt eszi meg. Itt már egyből több kérdés is felmerül bennem: Honnan ismeri a gyerek azt az adott édességet? Ki adja neki nap mint nap? Miért nem kínálják meg a gyerkőcöt más ennivalóval is? Vajon hallották már ezek a szülők, hogy a cukor valódi függőséget tud okozni? Tisztában vannak a mű ízek, adalékanyagok szervezetre gyakorolt hatásaival?

Az édességekkel kapcsolatban a másik eset, amivel igen gyakran találkozom, az a napi 1-2 falat csoki. Azok az anyukák, akik mindennap adnak csokit vagy más édességet a sokszor még csak 10-11 hónapos gyereküknek, azzal érvelnek, hogy a csemetéjük ennyit megérdemel, és különben is, nem kövér a gyerek, teljesen egészségesen fejlődik.

A gyerekek előbb-utóbb megismerkednek az édességekkel, de úgy gondolom, amennyire csak lehet, mi, szülők toljuk ki a lehető legkésőbbre ezt az időpontot. Ha a gyermek már egész kicsi korában túl erős és mű ízű ételeket kap, nem tudja majd értékelni a természetes ízeket, íztelennek találhatja az ilyen ételeket. Elképzelhető, hogy a túl sok édesség hatása csak kamaszkorban vagy még később jelenik meg.

Gyorsan összeszedtem, milyen problémákat okozhat a túlzott édességfogyasztás a gyerekeknél (is):

- fogak szuvasodása

- étvágytalanság

- nem megfelelő bélműködés

- (gyomor)savasság

- a koncentráció és a figyelem hiánya

- vitamin-, ásványi-anyag hiány

- felszívódási zavar

- cukorbetegség

- a máj nem megfelelő működése

- immunrendszer gyengülése

- elhízás

Úgy gondolom, (egészség)tudatosan, felelősségteljesen, szeretettel átitatva kell táplálni a kicsiket. Az ételekkel valóban táplálnunk kell magunkat és a szeretteinket. Erről egy korábbi cikkemben olvashatsz. Azért is írtam az egészségtudatosságot, mert tudom, hogy mindenki a lehető legjobbat szeretné a gyermekének, de azt is látom, hogy igenis kell tájékozódni, és nem szabad bedőlni a tetszetős reklámoknak.

Nem véletlen, hogy a kutatók, szakemberek már világméretű elhízás járványról beszélnek. Nemcsak a silány minőségű (de kalóriákban annál inkább bővelkedő) ételeknek köszönhető ez, hanem a mozgásszegény életmódnak is.

Adok néhány egészséges és egyben finom tippet, hogy mivel lehet megkínálni a gyerekeket (vagy akár magunkat is) uzsonnára vagy tízóraira:

- házi túrókrém: túrót és natúr joghurtot szoktam összekeverni, amibe valamilyen idénygyümölcsöt szeletelek

- köleskása, amibe szintén lehet tenni gyümölcsöt

- gyümölcs (a könnyebb emészthetőség kedvéért egyszerre csak egyfélét)

- palacsinta (akár tej és tojás nélkül is)

- különféle gyümölcsös vagy zöldséges muffinok

- natúr joghurt, amibe ízlés szerint szintén lehet tenni gyümölcsöt

- sütőben sült zöldségcsíkok mártogatóval

- házi készítésű zöldség chips

Mi mutatjuk a példát a kicsiknek, így a mi felelősségünk a táplálásuk is. Persze elképzelhető, hogy ehhez a saját étkezési szokásainkat is meg kell valamennyire változtatni. Nyilván ez egy lassabb és nehezebb folyamat, de a testünk is és a lelkünk is meghálálja: több energiánk lesz, könnyebben elkerülnek a betegségek, nyugodtabbá, koncentráltabbá és könnyedebbé válhatunk, szépülhetünk. Megéri? Szerintem igen!

Ui. Én is imádom a minőségi édességet, de itt is a mérték az érték!

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása