Néhány éve nagyszerű kezdeményezés indult a városunkban: egy központi helyen minden péntek délután kitelepülnek a környékbeli kistermelők az egészséges, szezonális bio zöldségeikkel és gyümölcseikkel. Szívmelengető érzés látni, ahogy minden héten felállítják a standokat és kipakolják a portékát. Úgy látom, szerencsére van rá kereslet, sőt, talán egyre nagyobb igény mutatkozik a bio élelmiszerekre, alapanyagokra. A mi családunk is vásárolt már tőlük többek között krumplit, céklát, sárgarépát, fehérrépát.
Mitől bio a bio?
Véleményem szerint a bio vagy ökológiai gazdálkodás nemcsak egy gazdálkodástechnológiai kérdés, hanem egyfajta életszemlélet, életforma, gondolkodásmód. Az ökológiai gazdálkodás több ponton eltér a hagyományos gazdálkodástól: a növénytermesztésben nem használ szintetikus növényvédő szereket, műtrágyát; az állattenyésztésben kerülik a hormonokat, az esetleg fölöslegesen adandó antibiotikumokat; nem a nagy mennyiségű hozam előállítása a cél, hanem az ökológiailag optimális hozamra koncentrál; igyekszik fenntartani a biodiverzitást, azaz a fajgazdagságot; a bio gazdálkodók igyekeznek a termeléstechnológiában a természetes megoldásokat alkalmazni, pl. a megújuló energiaforrásokat használni, törekednek a fenntarthatóságra, továbbá az ökológiai gazdálkodást folytató kistermelők helyben értékesítik a termékeiket. Lehetne még sok mindennel folytatni a sort, de talán a lényeg megragadható a fenti gondolatok segítségével.
A bio gazdálkodás Magyarországon is ellenőrzött körülmények között történik. A bio minősítésű élelmiszerek magasabb árfekvésűek, cserébe viszont minőségi terméket kapunk.
Miért jó nekünk a bio?
A bio alapanyagokra jellemző, hogy
- több vitamint, ásványi anyagot, antioxidáns hatóanyagot tartalmaznak
- csupán nagyon kis százalékban tartalmaznak növényvédőszer-maradványt
- a bio zöldségek feleannyi nitrátot halmoznak fel, mint a hagyományos termesztésű társaik
- a húsok nem tartalmaznak hormonokat
- természetesen finom ízűek, mondhatom úgy is, hogy van ízük, illatuk, zamatuk.
Ha organikus élelmiszerekkel TÁPLÁLJUK a testünket, akkor a mi szervezetünk sem halmoz fel annyi toxikus anyagot, könnyebben zajlik a szervezet természetes méregtelenítése, regenerációja. Számomra ezek mind nagyon fontos szempontok. Ráadásul tudom, hogy a bio/organikus gazdálkodás támogatásával nemcsak magamnak teszek jót, hanem a világunk fenntarthatóságához is hozzájárulok.
Ne félj a változtatástól!
Bízom benne, hogy mire ezeket a sorokat olvasod, máris lelkesebbnek érzed magad bio témában! Ha eddig még nem tetted, akkor minél előbb látogass el a hozzád legközelebbi termelői piacra! Érezd az organikus zöldségek és gyümölcsök élettel teli, természetes illatát! Az ízük is ilyen… hm!
Ne ijedj meg attól, ha ezek a termények nem a legszebbek! Ez is egy jó mutatója lehet annak, hogy nem kezelték szintetikus anyagokkal, nem „szépítették” a terméket.
Válts tehát egészségesre, válts bio alapanyagokra! Vigyázz magadra és a Földre, ami az otthonod!
Lívia, a te gyógynövényszakértőd
Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu
Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton
Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka