A nem is annyira pongyola pitypang

pitypang_tea2.jpgSzívderítő, vidám látvány, ahogy tavasszal a zöld fűben felbukkannak a kis sárga fészkek. Nem a húsvéti fészkekre gondolok, hanem a pitypang élénk színű virágaira. Sokan gazként tekintenek rá és tűzzel-vassal irtják a kertjükben, pedig nagyon hasznos kis gyógynövény.

A pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) levelét főleg tavasszal érdemes gyűjteni, a gyökerét pedig ősszel. Állítólag már az 1600-as években ismerték mint zöldségnövényt.

Gyógyhatásai

A gyermekláncfűlevél a benne található keserű anyagoknak köszönhetően:

- növeli az étvágyat

- erőteljesen támogatja a máj és az epehólyag működését

- javítja az emésztést

- cukorbetegség esetén is a hasnyálmirigy működésére is pozitívan hat

- vértisztító

- gyulladáscsökkentő

- növeli az erőnlétet

A levele – melyet akár salátaként is fogyaszthatunk – nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban: B1-, B2-, C-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor is található benne. A levelek a virágzáskor tartalmazzák a legtöbb C-vitamint.

Gyógyteát a forrázott levélből vagy a főzött gyökérből készíthetünk. A fentebb említett problémák esetén ajánlom, hogy napi 2‑2,5 dl gyermekláncfűlevél teát igyál meg étkezés előtt kb. 20 perccel. 3 hét rendszeres, napi szintű fogyasztás után tarts 1 hét szünetet. Ha szükségesnek érzed, utána ismét fogyaszthatod.

Tudtad? A pitypang tejnedve külsőleg használva halványíthatja a szeplőket.

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

Vissza a főoldalra

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása