Inzulinrezisztencia kezelése természetesen
- beszámoló az Energy szakmai konferencia előadásáról -

vitae_inzulin_levagott.jpg2018. május 5-én kíváncsisággal telve érkeztem meg az Energy szakmai konferenciájára. A Vitae magazin szerkesztőjétől kapott felkérésre örömmel mondtam igent, és az alábbiakban dr. Benkő Éva délelőtt elhangzott előadásának összefoglalóját igyekszem minél alaposabban átadni Önöknek.

Az Inzulinrezisztencia kezelése természetesen címet viselő előadást dr. Benkő Éva akupunktúrával foglalkozó doktornő tartotta, aki maga is inzulinrezisztenciás. Az ő esetében is beigazolódott, hogy a saját betegség, tapasztalat mennyi motivációt képes adni. Elmondta, hogy 6-8 évnyi sikertelenség után saját maga kezdte összeállítani komplex terápiás rendszerét, ami azóta kiforrott programmá fejlődött. A rendszer kidolgozását nemcsak a saját, hanem más érintettek, nehéz sorsú emberek tapasztalatai is segítették. 

Szerteágazó tünetek

Egy nagyon fontos tényt már az előadás elején leszögezett a doktornő: az inzulinrezisztencia (IR) nem cukorbetegség, viszont tartós fennállása belépő a cukorbetegséghez és a civilizációs betegségekhez (pl. infarktus, daganatok). Megdöbbenve hallgattam a statisztikát, miszerint a mai magyar lakosság 60%-a, a gyermekeknek pedig kb. a fele szenved inzulinrezisztenciában. A tünetek nagyon sokfélék lehetnek, előfordulhatnak többek között a következők:

» étkezés utáni „kajakóma”

» fogyási képtelenség

» romló fizikai és szellemi teljesítmény

» hasi hízásra való hajlam

» indokolatlan feszültség, agresszió

» verejtékezés

» éhségérzet

» édesség iránti vágy

» álmosság

» szétszórtság

» szédülés

» ájulásszerű rosszullét

» önvádló gondolatok

» lehangoltság

» pánikroham stb.

Étkezés után 1,5–3 órával leesik a vércukorszint, a tünetek közül néhány vagy akár több is ekkor jelentkezhet.

A tünetek alapján sok esetben az orvosok téves diagnózist állítanak fel, emiatt a megfelelő terápia is várat magára. A „félrediagnosztizálások” között szerepelhet a meddőség, a depresszió, a személyiségzavar és a pánikbetegség is. 

Riasztó statisztika

Ezzel kapcsolatban ismét elhangzott egy statisztikai adat: 2005–2015 között zajlott felmérés szerint a cukorbetegség megjelenése − most már tudjuk, hogy a tartósan fennálló, kezeletlen inzulinrezisztencia is vezethet ide − nőknél 80%-kal, férfiaknál pedig nagyjából 70%-kal emelkedett a vizsgált 10 éves időintervallumban. Sajnos ezzel párhuzamosan nőtt a szívproblémák, az asztma és az idült légzőszervi betegségek megjelenése is.

Benkő doktornő a genetika-epigenetika fogalmai mentén új lehetőségeket villantott fel az inzulinrezisztencia kezelésében. Elmondta, hogy a genetika alapján, ha valakinek a nagymamája és az anyukája is beteg, akkor nagy valószínűséggel ő maga is örökli a betegséget, illetve az arra való hajlamot. Az epigenetika „alvó génekről” beszél, melyek külső zavaró tényezők tartós jelenlétekor − pl. stressz, alvászavar, nem egészséges bélflóra − bekapcsolnak. Ez hozza magával az új lehetőséget, hogy ne tüneti kezelés történjen, hanem oksági szinten közelítsük meg a problémát.

Véleményem szerint egy nagyon érzékletes példával szemléltette ezt a doktornő: ha valakinek a lábára esik a szekrény, akkor Algopyrint kell neki adni, vagy inkább le kell venni a szekrényt a lábáról? − Természetesen az utóbbi megoldás a megfelelő, főleg hosszú távon. Ha már a hosszú távot említettem, álljon itt a doktornő meghatározása az egészségről: az egészség hosszú távú befektetés; minél idősebbek vagyunk, annál több profitot hoz. Hogy megéri-e? Képzelje el magát 20, 30 vagy 50 év múlva, és döntse el, milyen embert szeretne látni!

Hogyan lehet az egészséget megvalósítani? Úgy, hogy kiiktatjuk a külső gátló tényezőket, és ezzel, amennyire csak tudjuk, kitoljuk a genetikai megjelenés lehetőségét, a korábban említett „alvó géneket” pedig kikapcsoljuk. 

Négy pillér és további nyolc

Ezek után a doktornő felvázolta azt a 4 pillért, amelyre a nyugati orvoslás támaszkodik az inzulinrezisztencia kezelésében:

» étrend

» mozgás

» gyógyszer

» lelki okok rendezése

A kezeletlen inzulinrezisztencia az érintett személy számára olyan, mintha folyamatosan változna az időjárás: kisüt a Nap (rendben van a vércukorszint) – beborul (leesik a vércukorszint) – kisüt a Nap – beborul stb. A nap folyamán a vércukorszint szélsőségesen ingadozik. A mozgás enyhítheti a problémát, mert érzékenyebbé teszi az inzulinreceptorokat, ám a sport közvetlen hatása mindössze 18–24 órán át hat. Az ülő életmód tehát öl.

Az étrenddel kapcsolatban elhangzott, hogy a közismert 160 grammos diéta nem feltétlenül jó mindenkinek, és mérleg nélkül nincs IR-étrend. Ha valaki fogyni szeretni, valószínűleg 160 grammnál kevesebb szénhidrátra lesz szüksége, míg egy vékony testalkatú, inzulinrezisztens embernek 180–200 grammnyi szénhidrátra is szüksége lehet. Az említett 160 grammos diéta tehermentesíti a hasnyálmirigyet és kicsit a májat is.

Ennél a pontnál tért rá a doktornő arra a további 8 pillérre, amellyel az ő terápiás rendszere kiegészíti a nyugati orvoslás 4 alappillérét:

» az immunrendszer tehermentesítése

» a bélflóra egészsége

» a máj tehermentesítése

» az alvás rendezése

» a stressz csökkentése

» sejtszintű erőnlét

» a személyiségtípus korrekciója

» a meridiánblokkok oldása

Lássuk ezeket sorjában. 

Az immunrendszer tehermentesítése

A megfelelően összeállított étrend nagyban segíti az immunrendszer megfelelő működését. A háttérben problémaként rejtett gluténérzékenység vagy cöliákia (lisztérzékenység) bújhat meg. Az előbbinél a kellemetlen tünetek csak bizonyos mennyiségű glutén elfogyasztása után jelentkeznek, míg a cöliákia olyan allergia, amelynek fennállásakor már a legkisebb mennyiség is tünetekhez vezet. Érdekesség, hogy a rejtett gluténérzékenység 3 éve (!) lett elismert betegség a gasztroenterológus szakorvosok listáján. 

A máj tehermentesítése

Azért fontos ez, mert fizikai-érzelmi-értelmi szinten állandóan túlterhelt. Az étkezést illetően aktív és passzív szakaszt különböztetünk meg a napunk során. Az aktív szakaszba tartozik a reggeli, a tízórai és az ebéd; a passzív szakaszhoz soroljuk az uzsonnát, a vacsorát és az utóvacsorát. A májunkat már azzal roppant hatékonyan tehermentesítjük, ha az olajos, zsíros ételeket és a hízlaló gabonaféléket a passzív szakaszból az aktív szakaszba tesszük át. Így a passzív szakaszhoz tartozó étkezések során inkább zöldséget, gyümölcsöt, sovány fehérjét veszünk magunkhoz. Fontos: mindezt tilos követnie a vékony testalkatú inzulinrezisztenciásnak, várandósnak és szoptató anyukának! 

Az alvás rendezése

A nem megfelelő minőségű alvás zavarokat okozhat a hormonrendszerben és az anyagcserében, és az összetett folyamatnak köszönhetően az alvászavar hízlal. Meg kell tanulnunk, hogy elalvás előtt lecsendesítsük a gondolatainkat. 

A bélflóra egészsége

A bélflóra kb. 2 kg-nyi populációt jelent a beleinkben. Ennek egészségét illetően ismét elhangzott egy kísérleti eredmény: a természeti népeknél, ahol pl. a gyerekek együtt alszanak az állatokkal, játszanak a sárral stb., a belekben 6000 faj található; az egészséges európai emberek (akik fertőtlenítő szereket használnak) bélflórája 4500 fajt számlál; míg a 3 héten át fast foodon, azaz gyorséttermi ételeken élő egyetemisták bélflórájának „fajgazdagsága” mindössze 3000 bélflóra faj, ahol kezdődnek a civilizációs betegségek.

A bélflóra regenerálását azzal kezdhetjük el, hogy abbahagyjuk a rombolását. Ez az első lépés. Továbbá jó szolgálatot tesz a rendszeresen fogyasztott, igen hosszú ideig főzött csontleves alaplé. 

Sejtszintű erőnlét

Szervezetünkben a sejtek energiaközpontjai, az ún. mitokondriumok termelik az energiát, ezt a folyamatot elősegíti a természetes fény, a napfény. A mesterséges fény (pl. az energiatakarékos LED-izzók is), illetve a természetes fény hiánya megbetegít. A fényhiány mellett a ma már szinte kikerülhetetlen elektroszmog ugyancsak erőteljesen megbetegítő hatású. 

A stressz csökkentése

A megfelelően mély légzés megnyitja a keringést a hajszálerekben, megemelkedik a szöveti oxigénszint. A doktornő egyfajta erőteljes légzőgyakorlatot ajánlott, amit el is végeztük. Figyelem! Ezt nem szabad gyakorolniuk asztmásoknak és várandós kismamáknak. 

A személyiségtípus korrekciója

Ennél a résznél is felkaptam a fejem, amikor elhangzott a numerológia szó. Igen, a doktornő elmondta, hogy a numerológiát szereti alkalmazni a terápia során, mert nagyon árnyalja a személyiséget. Háromféle rendszer jöhet szóba: kronobiológia, tarot-féle életfeladatok, továbbá az 1-es és 9-es szám között nézett számmisztika. 

A meridiánblokkok oldása

Ez nem más, mint érzelmi akupunktúra. Benkő doktornő megemlítette Rhonda Byrne A varázslat című könyvét, amely a hála napi szintű gyakorlásához nyújt segítséget. A „hálázás” nem más, mint érzelmi akupunktúra, tű nélkül.

Az előadás során mintegy könyvajánlóként került szóba a Gyógyító kód című könyv, amit a doktornő szintén előszeretettel alkalmaz a praxisa során. Az inzulinrezisztencia kialakulásához a szocializációs és generációs traumák is nagyban hozzájárulnak, ezeket a töréseket oldani kell. „Ki kell kalapálni a töréseket” ahhoz, hogy a lélek ne fagyassza le újra meg újra egy-egy szituációban az adott traumát. Ez érintheti bármelyik életterületünket: munka, önmegvalósítás, párkapcsolat, szexualitás stb. 

vironal_1.pngAz előadás végén lehetőségünk nyílt kérdezni. Közülük kettőt emelek ki. Az egyik arra vonatkozott, hogy az előadó milyen édesítőszert ajánl. Válaszában a doktornő a steviát, illetve a stevia és az eritrit kombinációját nevezte meg, mert szerinte ezek a legtermészetesebbek. A mesterséges édesítőszerek, mutatott rá, erőteljesen károsítják a májat. Az egészségünk szempontjából azonban az a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem édesítünk.

A másik kérdés arra irányult, hogy a doktornő melyik ENERGY készítményeket ajánlja. Dr. Benkő Éva tapasztalata szerint a VIRONAL csepp az a bázis, amelyre mindent lehet építeni; ezenkívül pedig az IMUNOSAN kapszulát szereti.

Úgy érzem, az előadás végére kerek képet kaptam az inzulinrezisztenciáról és kezelési lehetőségeiről. Tetszett a doktornő nemesen egyszerű előadói stílusa, szemléltető példákkal tűzdelt mondanivalójának tartalmassága és a gyakorlatias megközelítés. Bízom benne, hogy akik személyesen nem lehettek ott, összefoglalómból is megismerhették a leglényegesebb tudnivalókat az inzulinrezisztencia természetes kezeléséről.

(Forrás: Vitae magazin, 2018. június)

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

Vissza a főoldalra

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása