Vérfrissítő léböjt-kúra

juice_unsplash_klivia.jpgÚgy érzed, a tél végére lemerültek az energiatartalékaid? Egyre jobban vágysz a friss ízekre? Jobban szeretnéd érezni magad a bőrödben? Vágj bele egy néhány napos léböjt‑kúrába! Az energiák megújulása garantált!

Ha figyelünk a testünk jelzéseire, akkor pontosan tudjuk, hogy mikor mire van szüksége. Különösen a tél vége felé, amikor a tavasz már a küszöbön toporog, talán a te fejedben is megfordulnak a következő mondatok:

„De jó lenne egy kicsit formába lendülni!”

„Bárcsak több energiám lenne!”

Egészséges, normál életvitelt élő embereknek természetgyógyászként évente két tisztítókúrát szoktam javasolni. Az egyik ilyen lehetőség a léböjt-kúra, ami odafigyelést igényel. Érdemes lehet léböjt-kúrában járatos szakember segítségét is igénybe venni. A léböjt‑kúra során nem veszel magadhoz szilárd táplálékot, hanem kizárólag folyadékot iszol. Mivel a szervezetünk sok toxint, salakanyagot tud felhalmozni a mindennapokban, ezért időnként nem árt tehermentesíteni. A tisztítókúrára a legalkalmasabb a tavasz és a nyár, illetve az őszi időszak, mert ilyenkor a szervezetünk nem a tartalékolásra koncentrál, könnyebben elengedi a salakanyagokat.

Hogyan építsd fel a böjtöt?

A léböjt tarthat 1–3 napig, de a speciális Breuss-kúra 6 napos. Az időtartamtól függetlenül figyelj oda, hogy előtte megfelelően felkészítsd a szervezeted a böjtre, utána pedig a levezetésre se sajnáld az időt!

Közvetlenül a böjt előtti napokon könnyen emészthető ételeket egyél, pl. kásákat, párolt zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat. A kúra ideje alatt szigorúan csak folyadékot igyál: frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket, szénsavmentes forrás‑ vagy ásványvizet, gyógynövényteákat, szűrt zöldséglevest. Ha a préselést nem tudod megoldani, biztosan találsz a boltok polcain számodra megfelelő, ízletes bio zöldség- és gyümölcslevet.

Ha az ajánlott 3-4 liternyi mennyiséget elosztod egész napra (úgy, hogy óránként megiszol 1‑2 dl folyadékot), akkor a szervezeted könnyebben viseli a „mentes” napo(ka)t. Este, a lefekvés előtti órában már csak szénsavmentes ásványvizet igyál! 

Íme, néhány tipp, hogy mit igyál a böjt ideje alatt

A gyümölcsök közül választhatod például az almát, a citrusféléket, a szőlőt; a zöldségek közül megfelelő lehet a zeller, a sárgarépa, a cékla, a paradicsom, a spenót, a paszternák, a káposzta; a gyógynövények palettájáról pedig tökéletes lehet erre a célra a körömvirág, a csalánlevél, a gyermekláncfűlevél, a borsmenta, a gyömbér. 

Hogyan vezesd le a léböjtöt?

A böjtöt követő ún. levezető napokon fokozatosan kezdj el visszatérni a szilárd ételekhez. Először csak az almát és a főtt krumplit hozd vissza az étrendedbe, aztán néhány napon belül már jöhetnek a kásák, a saláták, a natúr joghurt.

Extra tippek a méregtelenítéshez

A böjt ideje alatt engedd meg magadnak a pihenést, próbálj meg minél többet relaxálni, a könnyed testedzés, pl. a séta, serkenti a szervezeted salaktalanítását. Figyelj a felmerülő érzéseidre, álmaidra is, mert ezek is segíthetik az elengedést! 

Fontos: Várandósság, szoptatás ideje alatt tilos bármilyen tisztítókúrát végezni. Ha bármilyen bizonytalanság van benned a kúrával kapcsolatban, keress fel megfelelő szakembert, aki segít neked!

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

Vissza a főoldalra

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása