Mit tehetsz a jobb emésztésért?

 

pocak2.jpgIdőnként úgy érzed, mintha egy lufi lenne a hasadban? Eszel néhány falatot, s majd’ kipukkadsz? Tapasztalatom szerint egyre több embert érint ez a probléma, kortól és nemtől függetlenül. Ehhez talán hozzájárul a viszonylag mozgásszegény életmód, a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és a helytelen táplálkozás. A természetesség jegyében íme néhány javaslatom:

- Az étrended tartalmazzon sok rostdús élelmet! A rostok megduzzadnak a bélben, ezáltal nyomást gyakorolnak a bélfalra, beindul a „hernyómozgás”, az anyagcsere könnyebben beindul.

- Hagyj időt az evésre! Közben ne olvass, ne nézd a tv-t, hanem csak az ételre koncentrálj!

- Jól rágd meg az ételt! Az emésztés már a szájüregben elkezdődik, nem mindegy tehát, hogy milyen állapotában nyeled le a falatot. Rágd meg jól, ha van elég időd és türelmed, akár pépes állagig is gyűrögetheted a falatot.

- A mozgásszegény, ülő életmód sem segíti a belek természetes mozgását. Mozgás hiányában némileg ellustulnak a belek is. Kezdj el mozogni!

- Az útifű maghéj már eddig is sokaknak jó megoldásnak bizonyult.

lenmag.jpg- Áztass 1-2 evőkanálnyi lenmagot langyos vízben néhány órán keresztül, majd vízzel együtt idd meg!

- Ha úgy érzed, hogy a fent említett módszerek egyike sem segít, csak akkor próbálkozz a bélfalat izgató gyógynövényteákkal. Ezeket csak átmenetileg, kúraszerűen javasolt fogyasztani, mert rászokáshoz vezethetnek. A hashajtás kapcsán szóba jöhet például a kutyabengekéreg, a szennalevél, az anyalevél. Bármelyik mellett is döntesz, mindig tegyél mellé édesköményt, ami görcsoldó hatású. A hashajtó teákat délben fogyaszd, és akkor este, lefekvés előtt hatnak. Ha este iszod meg a teát, akkor pedig reggelre várható a hatása.

Extra tippem: Kóstold meg a Könnyű pocak teakeverékemet, amit kimondottan emésztőrendszeri problémákra állítottam össze.

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása