Gyógyító ünnepi illatok

illatlampa.jpgSzeretnél fényt, meghittséget varázsolni az otthonodba a szürke téli napokon is? Szereted a kellemes illatokat? Esetleg még az egészséged megóvására is gondolsz? És mindezt egyszerre? Igen, az illóolajokkal könnyen elérhetőek ezek a vágyak. Olvass tovább, ha szeretnél megismerni néhány kellemes, melegítő és gyógyító hatású illóolajat!

A tél és a téli ünnepek közeledtével mindannyian egyre több melegségre, meghittségre vágyunk. Az emberi kapcsolatokon keresztül megtapasztalt bensőségesség mellett a természet kincsestára is hozzásegíthet minket a bizalmas, barátságos légkör megérzéséhez. Ha ahhoz van kedvünk, ihatunk egy bögre zamatos ízű, melegítő teát, amely kényeztethet minket ízével, illatával, melegségével. Ha inkább az illóolajokhoz van kedvünk, aromalámpába cseppentve kellemes illatúvá varázsolhatjuk a szobát. Az illóolajas vizet melegítő mécses a lángjával mesés hangulatot tud teremteni a párolgó olajjal együtt. Tegyünk egy közös kirándulást az aromaterápia világába és ismerkedj meg néhány finom illóolajjal!

Az illóolaj

A bonyolult összetételű és magas hatóanyag tartalmú illóolajak állandóan párolognak — emiatt jól záródó, sötét üvegben kell tárolni —, forráspontjuk 100 0C fölött van, vízben nem oldódnak, egymással keverhetők, és nem megfelelő alkalmazás esetén akár görcsöt is előidézhetnek az emberi szervezetben. A növény bizonyos részeiből kivont illóolajak rendkívül tömények, így néha 1-2 csepp is elegendő a kívánt hatás eléréséhez.

A különböző illóolajak hatást gyakorolnak a szervezet általános működésére, az idegrendszerre, vérnyomásra, légzőszervekre, vizelet-kiválasztásra, hormonháztartásra, agyra, szívre, emésztőrendszerre és afrodiziákumként (vágyfokozóként) is használhatók.

Az illóolajak jótékony hatását többféle módon is kiaknázhatjuk:

- illatlámpába csepegtetve

- fürdővízhez 10-15 cseppet adva

- inhaláláskor 2 dl vízhez legfeljebb 10 csepp illóolajat adva

- láb- és kézfürdő formájában

- borogatásként 2 dl vízhez adva 8-10 cseppet

- masszázskor hordozóolajhoz (pl. olíva olaj, búzacsíra olaj, mogyoró olaj, szőlőmag olaj, avokádó olaj, jojoba olaj) hozzáadva

- teaként kizárólag a 100% tisztaságú levendula illóolajat lehet belsőleg is fogyasztani, 2 dl vízhez 2-3 csepp olajat adagolva

- a háztartásban alkalmazhatunk illóolajat a levegő, betegszoba fertőtlenítésére, ruhaöblítésre, tisztításra

Íme néhány melegítő, akár ünnepi hangulatot is ébresztő illóolaj:

narancsszegfuszeg.jpgNarancs

Idegnyugtató, kedélyjavító, álmatlanságra, migrénre, krémbe keverve sejtregeneráló, szívnyugtató, afrodiziákum.

Szegfűszeg

Az illóanyagot a bimbó tartalmazza. Fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, fogfájásra (illóolajas ecsetelés formájában, vagy 1-2 szem szegfűszeg elrágcsálásával), csökkenti a hányingert, puffadásra, hörghurutra, étvágyjavító.

Tipp: A szegfűszeggel megtűzdelt narancs nemcsak szép látvány, hanem bódító illata belengi a lakást. Próbálja ki!

Fahéj

A növény kérge tartalmazza az illóanyagot. Gyomorrontásra, gyomor- és bélgörcsökre, étvágyjavító, baktériumölő, izommerevségre, szívidegességre, afrodiziákum.

illatfenyo.jpgFenyő

A karácsony elképzelhetetlen a fenyőillat nélkül, amit akár illóolaj formájában is becsempészhet az otthonába. A fenyő illóolaj kiválóan alkalmas a levegő fertőtlenítésére, légfrissítésre.

Vanília

Az ünnepi készülődés során leginkább a konyhából kiszűrődő vanília illatra figyelhetünk fel. Illóolajként a sokak által kedvelt vanília illat kedélyjavító, vágyfokozó hatású.

Ánizs

Légúti panaszokra, görcsökre, étvágyjavító, emésztésserkentő, nyákoldó, tejszaporító, kis mértékben emeli a vérnyomást. Fontos: gyermekeknél allergizál!

A különböző illóolajak keverésével is bátran lehet próbálkozni, ekkor elegendő mindegyikből 1-2 cseppet cseppenteni a párologtatóba. Aki kevésbé érzi magát bátornak az otthoni kísérletezéshez, azok számára ajánlom az illóolaj-keverékeket, melyek már a megfelelő arányban tartalmazzák az egyes összetevőket.

Fontos: Csak minőségi, 100% tisztaságú illóolajat vásárolj, de ez igaz a bázisolajokra is! A minőségi termékek drágábbak, cserébe viszont biztosan érezni fogod a hatásukat és kevesebbet is kell használni belőlük, mint a szintetikus kencékből.

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása