Szeretnéd felkészíteni a szervezeted a hűvösebb napokra? Szeretnéd, ha a szürke időjárás nem nyomná rá a bélyegét a kedvedre és a vitalitásodra? Ha a válaszod „igen”, akkor kóstold meg a csipkebogyó teát! Olvass tovább, hogy közelebbről is megismerd ezt a csodaszép és roppant hatékony gyógynövényt!
A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) bogyós áltermése, melynek — tájegységtől függően — különböző elnevezései ismertek: bicske, hecsedli, gyepűrózsa, ebrózsa. A vadrózsa valódi termései a piros bogyókban megbújó kőkemény, apró magocskák. A halvány rózsaszínű virágok a nyár közepén bontják ki szirmaikat, ám a bogyók gyűjtésére legalkalmasabb hónap az október.
A csipke bokrot már a Krisztus előtti időkben is gyógynövényként tartották számon. A növény a Bibliában is fontos szerephez jut, hiszen a Szentlélek égő csipkebokor formájában jelent meg Mózesnek. A középkorban a lángoló, de el nem égő csipkebokor Szűz Máriát jelképezte.
A csipkebogyó alkalmazási területei a természetgyógyászatban:
- roborálás, immunerősítés
- érrendszer erősítése
- fáradékonyság ellen
- megfázásos panaszok enyhítése
- gyenge vizelethajtó
- égési sebek, rovarcsípések kezelése
Melyek a csipkebogyóban megtalálható hatóanyagok?
A gyógyászatban főleg magas vitamintartalma miatt kedvelt növény: C-, B1-, B2-, K-, E- és P-vitamin. Tartalmaz továbbá almasavat, citromsavat, jódot, karotinoidokat, telítetlen zsírsavakat, fenolokat, szénhidrátokat, kevés illóolajat és magnéziumot.
A bicske tea frissítő, savanykás íze miatt kedvelt nyári ital, a téli megfázásos időszakban pedig melegen fogyasztva, esetleg mézzel ízesítve ajánlom. Támogatja a szervezet védekező rendszerét, a náthás, influenzás panaszok esetén pedig enyhíti a kellemetlen tüneteket, mérsékli a lázat. Serkenti a máj és a vesék működését, gátolja az érfalak meszesedését, így több oldalról hozzájárul a szervezet tisztításához.
Hogyan készítsd el a csipkebogyó teát?
Az előzőleg megtört hecsedlit hideg vízben áztasd egy éjszakán keresztül. Egy liter vízhez négy evőkanál zúzott bogyót adj. Másnap szűrd le, és a leszűrt csipkebogyót újabb egy liter vízzel forrázd le. Végül öntsd össze a kétféle csipkebogyó levet és fogyaszthatod is.
Tipp: Ha csipkebogyós finomságra vágysz, kóstold meg a Napsugár teakeveréket, ami a saját receptúrám alapján összeállított tea, tisztítja és erősíti a vesét, energiával tölti fel a szervezetet. Egyéb csipkés finomság a Mosoly gyümölcsös teakeverékem, ami egy finom élvezeti tea, ám összetevőinél fogva támogatja a hasnyálmirigy működését, cukorbetegeknek csökkentheti a vércukorszintjét.
Nézd csak, miket lehet még készíteni a csipkebogyóból! (A képek forrása: Pinterest)
Csipkebogyó lekvár
Csipkebogyó szörp
Koszorúk
Lívia, a te gyógynövényszakértőd
Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu
Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka