Bicske, hecsedli, gyepűrózsa, ebrózsa: tájegységenként más-más néven ismert a kis csodabogyó, a csipkebogyó, ami a vadrózsa áltermése. Lelkes természetjáróként már a nyár közepétől figyelgetem a csipkebogyó bokrokat, de persze tudom, hogy igazán jó, érett, ízletes csipkebogyót csak ősszel, úgy október táján lehet gyűjteni. Miben segíthet nekünk a csipkebogyó?
- roborálás, immunerősítés
- érrendszer erősítése
- fáradékonyság ellen
- megfázásos panaszok enyhítése
- gyenge vizelethajtó
- égési sebek, rovarcsípések kezelése
Hogyan készítsd el a csipkebogyó teát?
Az előzőleg megtört hecsedlit hideg vízben áztasd egy éjszakán keresztül. Egy liter vízhez négy evőkanál zúzott bogyót adj. Másnap szűrd le, és a leszűrt csipkebogyót újabb egy liter vízzel forrázd le. Végül öntsd össze a kétféle csipkebogyó levet és fogyaszthatod is.
Habár a csipkebogyó teáról esett szó, de meleg szívvel tudom ajánlani a hecsedli lekvárt is, ami egy igazi kulináris csoda. Mind a lekvár, mind az ízletes tea feltölti a szervezet energiaraktárait, testünk-lelkünk töltődik.
Lívia, a te gyógynövényszakértőd
Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu
Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka