Melengesd a szíved fehér fagyönggyel!

annie-spratt-175766-unsplash.jpgNovember-december tájékán már igen hűvös, télies az időjárás. Bár én minden évszakban szeretek teázni, de sokan mégis inkább ebben az időszakban kapnak kedvet hozzá. Valóban, a langyosan vagy akár melegen elkortyolgatott tea melengeti testünket-lelkünket. Habár télen nem jellemző a gyógynövények gyűjtése, azért van néhány olyan gyógynövény, mely valamilyen módon mégis a télhez köthető. A tél egyik csodás növénye a fehér fagyöngy. Olvass tovább, ismerkedj meg vele!

A fehér fagyöngy legendája

Tudtad, hogy a fagyöngy az egyik legrégebben ismert növény, mely a lélek halhatatlanságát és a világ örökkévalóságát szimbolizálja? A fagyöngyöt a kelták szent növényként tartották számon. Olyannyira nagyra becsülték, hogy az ágait aranyozott sarlóval metszették le, hogy a rozsda ne befolyásolja a csodatévő erejét. A fagyöngy begyűjtéséhez szűzlányok tiszta, fehér vásznat tartottak a fa alá, abba gyűjtötték össze a fehér, gyöngyszerű bogyókat. A fagyöngy nevéhez többféle hagyomány is fűződik: hitték, hogy a bölcső fölé erősített fagyöngy megvédi az újszülöttet attól a gonosz tündértől, aki kicseréli az apróságokat; hitték, hogy a germán harcosokat sebezhetetlenné teszi; Szent Iván éjszakáján az a fiatal leány, aki egy fagyöngy ágat tett a párnája alá, megálmodta a jövendőbelijét. A hazánkban is ismert angolszász hagyomány szerint pedig a fagyöngy alatt összetalálkozó embereknek illik megcsókolniuk egymást. Ez a találkozás a szeretet és a megbocsátás jelképe.

A fagyöngy mint gyógynövény

A fehér fagyöngy (Viscum album) más fák ágain élősködő növény. Általában alma- körte- és nyárfákon fedezhetjük fel a gömb alakban függő fagyöngylabdákat. A tölgyfán is terem fagyöngy, ez a fakín, amely azonban sárga termésű, és nem gyógynövény. A fehér fagyöngy hatóanyagai a leveles vékony szárban találhatók, többek között flavonoidok, cseranyagok, kávésav, viszkotoxin, szaponin, acetilkolin, lektin. A fagyöngy felhasználása széleskörű, leginkább magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és a szívritmus szabályozására alkalmas.    

A fagyöngy teát hideg áztatással készítsd: egy csapott evőkanálnyi szárított növényt önts le 2 dl hideg vízzel, és egy éjszakán át áztasd. Reggel szűrd le, majd hidegen, vagy langyosra melegítve fogyaszd.

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.