Egészségtudatos hozzátáplálás a családunkban

parolt_alma.jpgÉppen édesburgonyát, nyári tököt és hormonmentes csirkecombot párolok a majdnem 10 hónapos kisfiamnak. Ezek közül a tök lesz az új íz, amit ma megkóstol a fiatalember. Szerencsére eddig mindent szívesen és örömmel kóstolt, eszik, de azért minden egyes új étel bevezetése számomra is izgalmas. 6,5 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást, és a kezdetektől fogva igyekszem ebben is egészségtudatos lenni. S bár bonyolultabb kicsit, én főzök itthon neki is, és ha csak tehetjük, visszük magunkkal a hazai kosztot. Már van olyan étel (pl. a húsleves), amit mindannyian tudunk enni, így nem kell már mindig külön főzőcskézni.

Nálunk valóban hozzátáplálásról van szó, mert a reggeli és a vacsora még anyatej; na meg persze máskor is, ha éppen a kisfiam úgy érzi, arra van szüksége. Itt is az első lényeges, amit igyekszem szem előtt tartani: az Ő igényei. Nem erőltetem az étkezések kiváltását, de mindig figyelem a jelzéseit. Mostanra már látom, hogy pontosan és egyértelműen jelzi, ha éhes, vagy ha készen áll a következő étkezés kiváltására.

Az interneten és a különböző könyvekben rengetegféle hozzátáplálási táblázatot lehet találni, amik sokszor teljesen ellentmondanak egymásnak. Én szimpátia alapján kiválasztottam kettőt és egy könyvet, ezek alapján állítom össze a heti menüket. Mi kicsit most is letértünk a járt útról, mert nem gyümölccsel kezdtük a hozzátáplálást, hanem barna rizsből főzött levessel. Az ötletet a Teljes értékű táplálkozás anyáknak és gyerekeknek a kínai 5 Elem szerint című könyv adta (a szerzője Barbara Temelie és Beatrice Trebuth). A rizslevest képen is megmutattam az egyik Facebook posztomban, ITT megnézheted.

mi.jpgA kínai 5 elem szerinti főzés figyelembe veszi az ételek, alapanyagok energetikai hatását és a szezonalitást (én éppen ezek miatt nem adtam még pl. banánt). Ez alapján a kisbabáknak melegítő hatású ételekre van szükségük, illetve a hozzátáplálás elején olyanra, ami állagában is emlékeztet az anyatejre. No, én ezek alapján igyekszem a mai napig kiválasztani, hogy éppen mit kóstoltassak a kisfiammal. A rizsleves után következett az alma, meggy, sütőtök, olívaolaj, édesburgonya, kukoricapehely kásának, szilva, őszibarack (még az ősszel fagyasztottam le pár adagot), köles, burgonya stb. Mindennap kap a kicsikém valamilyen gabonakását (amíg nem vezettük be a glutént, addig csak rizst, kölest és kukoricát), mert ezek energetikailag melegítő hatásúak és táplálóak, laktatóak. A gyümölcsöket és zöldségeket mindig párolom, így könnyebben emészthetőek.

Van még valami, amire a kezdetektől fogva odafigyelünk a családunkban: ha leülünk az asztalhoz enni, akkor az egy kellemes időtöltés, amikor nincs még csak szem előtt sem a mobiltelefon, sem a televízió (az amúgy sincs a lakásunkban), hanem falatozunk és beszélgetünk közben; figyelünk az ételünkre és egymásra. A kisfiam az első pillanattól kezdve ezt látja. Amióta tud ülni, azóta az etetőszékben ott ül velünk az asztalnál, előtte pedig a kis hordozójából figyelt. A férjemmel együtt azt látjuk, hogy ezek is nagyon fontosak az egészségtudatos gyermekterelgetésben (értsd: gyermeknevelésben), hiszen a gyerkőceink a példánkból tanulnak, utánoznak minket.

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása