Tökös ősz

Jackolantern.jpgOktóbert, novembert a tök és tökös finomságok, illetve a tökhöz fűződő hagyományok színesítik. Viccesre vagy ijesztően grimaszolóra faragott töklámpásokkal már Magyarországon is egyre sűrűbben találkozhatunk, annak ellenére, hogy a Mindenszentek előestéjén tartott Halloween Amerika és az angolszász országok hagyományos ünnepe.

            A legenda szerint egy Jack nevű, részeges ír patkolókovács megtréfálta magát az ördögöt, majd egyezséget kötött vele, hogy a halála után a lelke nem kerül a pokolra. Így is lett, ám a csapongó életvitele miatt Jack lelke a mennyországba sem jutott be, így két világ között ragadt, és a sötétben kóborolva kereste a megnyugvást.

Az ördög megsajnálta és adott neki egy darab szenet, hogy azzal világítson magának. A széndarabot Jack egy marharépába tette, s azóta is bolyong, kezében a fáklyaként világító lámpással. Ám ha Jack répalámpással világított, akkor miért készítünk mégis töklámpásokat? A XIX. század közepén nagy éhínség pusztított Írországban, így sokan Észak-Amerikába vándoroltak, ahol rengeteg sütőtök termett. A kivándorlók magukkal vitték a hagyományukat, ám ezentúl sütőtökből faragták a lámpásokat.

            Az őszi dekorációk, töklámpások elkészítésén kívül a tök a maga ragyogó narancssárga színével roppant egészséges is. Már a színe is jókedvre derít! Apropó szín: a sütőtök a benne található béta-karotinnak köszönheti szép sárga színét. Szebbé teszi a bőrünket, különösen a pattanások kezelésében nyújthat segítséget, de jót tesz a szemnek is. A bőr szépségét erősíti azon hatása is, hogy könnyíti az emésztést, serkenti a máj működését.

Sütőtök.jpg

Tartalmaz még többféle ásványi anyagot (kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor), illetve vitamint: A-, C- és E-vitamint, B-vitaminokat. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek, állapotok természetes kezelésére, különösen légúti gyulladások, meghűlés, illetve prosztatabántalmak, felfázás esetén is javasolt a fogyasztása. Telítetlen zsírsavtartalmának (omega-3, omega-6, omega-9) köszönhetően segíti a testi és a szellemi jó erőnlétet, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, illetve a koleszterinszintet.

A tökmagból sajtolt olaj jellegzetes sötétzöld-sötétbarna színű, roppant kellemes ízű olaj, melyet kedvel a természetgyógyászat is és a gasztronómia is. Tudtad, hogy 1 liter olaj előállításához kb. 2,5 kg tökmagra van szükség? Ez hozzávetőleg 30 darab sütőtököt jelent. A tökmagolaj fényérzékeny olaj (napon megkeseredik), ezért sötét, hűvös helyen kell tárolni.

            Nekem valódi kulináris élményt nyújt a sütőtök krémleves a tetején pirított tökmagokkal, finoman meglocsolva tökmagolajjal. Még javában tart az ősz, ne hagyd ki Te sem a sütőtököt, a tökmagot vagy éppen a belőle sajtolt olajat az étrendedből!

(A cikk megjelent a Vidéki Élet Magazinban 2013.10.15-én.)

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása