Diószüret

DióKosár.jpgAz ősz csonthéjas gyümölcse, a dió sokak asztalán helyet kap, mivel változatos formában fogyasztható, illetve felhasználható. A dióbél egészben, megtörve, megdarálva finom ételek alkotórésze lehet, de a héját akár figurák, díszek, dekorációk elékészítésére is kipróbálhatjuk.

Emlékeimben még elevenen élnek nagymamám szavai, amikor látogatásunk alkalmával beszámolt a diószedésről; elmesélte, hogy a diótörés közben szokott a régi emlékein merengeni és a dióbél egy részét mindig nekünk, az unokáinak adta. A dióval együtt benne volt az ő határtalan szeretete is abban a vászontasakban. Nem véletlen gyűjtötte ő sem ezt a csonthéjas csemegét.

Lássuk, mit érdemes tudni a dióról!

A terebélyes méretű diófa (Juglans regia) a Balkán-félszigeten, Délkelet-Ázsiában egészen Kínáig őshonos. Más vidékeken telepítik ugyan, ám már sok helyen meghonosodott.

A diófának a leveleit, illetve a friss zöld héj és a levelek keverékét szoktuk terápiás célra alkalmazni, ezek tartalmazzák a hatóanyagokat: cseranyagokat, flavonoidokat és kevés illóolajat. Fontos megemlíteni a juglon és tujon nevű hatóanyagát is, ez utóbbi miatt a diólevelelet kb. 5 perces főzéssel kell elkészíteni. Magát a levelet május és június hónapokban kell gyűjteni, de a diótermés ősszel betakarítható.

Fontos! Intenzív, naponta történő fogyasztás esetén diólevél kúrát legfeljebb 14 napig lehet tartani. Egy-két hét szünet után ismét folytatható a kúra.

A teljesség igénye nélkül néhány terület, ahol sikerrel alkalmazható a diókúra:

Dió_1.jpgKoleszterin

A dióban magas a telítetlen omega-3 zsírsav aránya, ami serkenti a májműködést, így segít egyensúlyba hozni a kétféle koleszterin (HDL és LDL) szintjét. Már napi 25 g dió elfogyasztása elegendő!

Gyomor- és bélhurut

Vérzéscsillapító, összehúzó hatásával segítségünkre lehet aranyeres problémák, bélvérzés, emésztőrendszeri hurutosodás esetén.

Cukorbetegség

A már említett omega-3 zsírsav miatt a dió segíti a hasnyálmirigy inzulintermelését, így alkalmas cukorbetegek kiegészítő kezelésére, de a megelőzésben is nagy segítségünkre lehet. Fontos! A már kialakult cukorbetegség kezelésére a dió önmagában nem elegendő.

Klimax

Az aromás izsóppal és zsályával keverve enyhíteni tudja a klimaxos tüneteket.

Bőrproblémák

Vérzéscsillapító, bőrnyugtató, fertőtlenítő tulajdonságainak köszönhetően a dió segít megóvni a bőrt a kiszáradástól. Szépen ápolja a kiütéses, ekcémás, pattanásos, korpás bőrfelületet. Nemcsak külsőleg lehet lemosásként alkalmazni ilyen esetekben, hanem belsőleg is célszerű fogyasztani, mivel erőteljes vértisztító hatású.

Bízom benne, hogy a jövőben bátran alkalmazod a diólevelet, diót. Az ősszel beérő csonthéjas gyümölcs költőinket is megihlette. Zárásul álljon itt Nagy László Dióverés című versének egy részlete, íme:

„Áll a diófa, és érett

kincsei válnak tőle:

szellő ha bántja az ágat

buknak a földre.

 

Szaporább kopogás, csörgés

támad, ha jön az ember,

s bottal az ágak bogára

boldogan ráver.

 

Földre, fejekre, kosárba

kopog a dió-zápor,

burkos dióra a gyermek

kővel kopácsol.”

(A cikk a Vidéki Élet Magazin hasábjain jelent meg 2012. szeptember 20-án.)

 

További, testet-lelket segítő természetes ötletekért iratkozz fel a Biotitok Gyógytéka hírlevelére ITT

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

Vissza a főoldalra

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása