Az ősz csonthéjas gyümölcse, a dió sokak asztalán helyet kap, mivel változatos formában fogyasztható, illetve felhasználható. A dióbél egészben, megtörve, megdarálva finom ételek alkotórésze lehet, de a héját akár figurák, díszek, dekorációk elékészítésére is kipróbálhatjuk.
Emlékeimben még elevenen élnek nagymamám szavai, amikor látogatásunk alkalmával beszámolt a diószedésről; elmesélte, hogy a diótörés közben szokott a régi emlékein merengeni és a dióbél egy részét mindig nekünk, az unokáinak adta. A dióval együtt benne volt az ő határtalan szeretete is abban a vászontasakban. Nem véletlen gyűjtötte ő sem ezt a csonthéjas csemegét.
Lássuk, mit érdemes tudni a dióról!
A terebélyes méretű diófa (Juglans regia) a Balkán-félszigeten, Délkelet-Ázsiában egészen Kínáig őshonos. Más vidékeken telepítik ugyan, ám már sok helyen meghonosodott.
A diófának a leveleit, illetve a friss zöld héj és a levelek keverékét szoktuk terápiás célra alkalmazni, ezek tartalmazzák a hatóanyagokat: cseranyagokat, flavonoidokat és kevés illóolajat. Fontos megemlíteni a juglon és tujon nevű hatóanyagát is, ez utóbbi miatt a diólevelelet kb. 5 perces főzéssel kell elkészíteni. Magát a levelet május és június hónapokban kell gyűjteni, de a diótermés ősszel betakarítható.
Fontos! Intenzív, naponta történő fogyasztás esetén diólevél kúrát legfeljebb 14 napig lehet tartani. Egy-két hét szünet után ismét folytatható a kúra.
A teljesség igénye nélkül néhány terület, ahol sikerrel alkalmazható a diókúra:
Koleszterin
A dióban magas a telítetlen omega-3 zsírsav aránya, ami serkenti a májműködést, így segít egyensúlyba hozni a kétféle koleszterin (HDL és LDL) szintjét. Már napi 25 g dió elfogyasztása elegendő!
Gyomor- és bélhurut
Vérzéscsillapító, összehúzó hatásával segítségünkre lehet aranyeres problémák, bélvérzés, emésztőrendszeri hurutosodás esetén.
Cukorbetegség
A már említett omega-3 zsírsav miatt a dió segíti a hasnyálmirigy inzulintermelését, így alkalmas cukorbetegek kiegészítő kezelésére, de a megelőzésben is nagy segítségünkre lehet. Fontos! A már kialakult cukorbetegség kezelésére a dió önmagában nem elegendő.
Klimax
Az aromás izsóppal és zsályával keverve enyhíteni tudja a klimaxos tüneteket.
Bőrproblémák
Vérzéscsillapító, bőrnyugtató, fertőtlenítő tulajdonságainak köszönhetően a dió segít megóvni a bőrt a kiszáradástól. Szépen ápolja a kiütéses, ekcémás, pattanásos, korpás bőrfelületet. Nemcsak külsőleg lehet lemosásként alkalmazni ilyen esetekben, hanem belsőleg is célszerű fogyasztani, mivel erőteljes vértisztító hatású.
Bízom benne, hogy a jövőben bátran alkalmazod a diólevelet, diót. Az ősszel beérő csonthéjas gyümölcs költőinket is megihlette. Zárásul álljon itt Nagy László Dióverés című versének egy részlete, íme:
„Áll a diófa, és érett
kincsei válnak tőle:
szellő ha bántja az ágat
buknak a földre.
Szaporább kopogás, csörgés
támad, ha jön az ember,
s bottal az ágak bogára
boldogan ráver.
Földre, fejekre, kosárba
kopog a dió-zápor,
burkos dióra a gyermek
kővel kopácsol.”
(A cikk a Vidéki Élet Magazin hasábjain jelent meg 2012. szeptember 20-án.)
További, testet-lelket segítő természetes ötletekért iratkozz fel a Biotitok Gyógytéka hírlevelére ITT