Egy csészényi csoda: mate

cup-2315563_960_720.jpgNyomott a hangulatod? Alacsony a vérnyomásod? Élénkítésre vágysz? Kóstold meg a mate teát! Amikor időnként úgy érzem, hogy az alacsony vérnyomástól fáj a fejem és egy kis erőre van szükségem, az én bevált csodaszerem a mate. 

Mate, avagy a „vízből származó fű”

A mate tea a dél-amerikai magyal (mate fa) megszárított leveléből készített főzet. Az örökzöld fa leveleit klasszikusan parázs felett megszárítják, vagy ritkábban forró vízbe merítik, majd megszárítják. Ez utóbbi eljárás miatt is nevezhetik a guarani indiánok „vízből származó fű”-nek. 

A mate hagyományos fogyasztása

A mate elnevezés a kecsua mati szóból származik. Az indiánok eredetileg azt a speciális tököt nevezik meg a mati szóval, amelyből fogyasztják ezt a csodanedűt, de így neveznek minden poharat, ivóalkalmatosságot is. A fából vagy tökből készült poharakat érlelni kell az első használat előtt, például úgy, hogy mate teát töltenek bele és néhány napig benne hagyják. Így a későbbiekben maradéktalanul lehet élvezni a mate ízét.

A dél-amerikaiak hagyományosan forrón, a bombilla nevű speciális fém szívószállal isszák a mate teát. A hasonló módon fogyasztott, ám hideg mate tea neve tereré.

A mate roppant népszerű a dél-amerikaiak körében, különösen Argentínában és Uruguayban becsülik nagyra. Ezekben az országokban szinte mindenki matét iszik, egyfajta közösségi élet szerveződik a „matézás” köré.

Milyen hatása lehet a mate teának?

- élénkít, frissíti az agytevékenységet, a koncentrációt, mivel magas a koffeintartalma

- számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz - többek között C-vitamint is -, így erősíti az immunrendszert

- csökkenti a fáradtság- és éhségérzetet

- segíti az emésztést

- lassítja az öregedést

- méregtelenít

- vízhajtó hatású

- szabályozza a vércukorszintet

Hogyan készítsd el a matét?

A forró vizet hagyjuk lehűlni 70–90˚C közötti hőmérsékletre, majd öntsük le vele a mate leveleket. Néhány perc áztatás után fogyasztható is a jellegzetes ízű és illatú mate. Az igazi mate kesernyés és enyhén habos. 

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.