A színes ősz sok-sok, kincset érő csemegét rejteget számunkra. Az ősz csonthéjas gyümölcse, a dió sokak asztalán helyet kap, mivel változatos formában fogyasztható, illetve felhasználható; a fanyar, de finom somról is érdemes beszélni; a nyárutó-ősz klasszikusa pedig a szőlő. Fedezzük fel őket együtt!
Diószüret
Emlékeimben még elevenen élnek nagymamám szavai, amikor látogatásunk alkalmával beszámolt a diószedésről. Elmesélte, hogy a diótörés közben szokott a régi emlékein merengeni és a dióbél egy részét mindig nekünk, az unokáinak adta. A dióval együtt benne volt az ő határtalan szeretete is abban a vászontasakban. Nem véletlen gyűjtötte ő sem ezt a csonthéjas csemegét. A dió sok A- és E-vitamint, omega-3 telítetlen zsírsavat, valamint értékes ásványi anyagokat is tartalmaz. Ezek a hatóanyagok segítik a szív- és érrendszer, az emésztés működését, de javíthatják az agyi tevékenységeket, a koncentrációt is. Napi 3-5 dióbél elfogyasztásával már sokat adtunk a szervezetünknek. A természetgyógyászat a diólevelet is szeretettel, sikerrel alkalmazza.
A fanyar, de finom som
A húsos som (Cornus mas) régi, őshonos növényük. Tavasszal az első mézelő növények közé tartozik, virágja sok pollent és nektárt tartalmaz. A piros színű, csonthéjas, tojásdad alakú gyümölcs késő nyáron-ősszel érik; sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. A som nyersen túlérett állapotban a legízletesebb, fogyasztható azonban aszalt gyümölcsként is. A vállalkozó kedvűek készíthetnek belőle lekvárt, befőttet, szörpöt, de az igazán bátrak akár a pálinkával is próbálkozhatnak.
Színes szőlőszemek rejtett titka, a szőlőmag
Szeptemberben javában zajlik a szüret, az érett, finom szőlőszemek a puttonyba vándorolnak. Ebben az időszakban mi más lehetne aktuálisabb téma, ha nem a szőlő, pontosabban a szőlőmag.
A szőlőszemben megbúvó magocskák igen jótékony hatóanyagokat tartalmaznak: bioflavonoidokat (proantocianidokat), C-vitamint, melyek egymás hatását erősítve erőteljes antioxidáns, azaz méregtelenítő, erősítő szerepet töltenek be. A szőlőmag-kivonat meggátolja a plakkok, zsírok lerakódását az érfalakon, valamint erősíti nemcsak az artériák, hanem a hajszálerek falát is, így azok rugalmasabbakká válnak. A szőlőmag-kivonatot — melyet beszerezhetsz őrlemény, olaj, tabletta formájában — tehát különösen ajánlom érrendszeri megbetegedések esetén.
Válogass kedved és igényed szerint az őszi csemegék között! A szervezeted biztosan meghálálja.
Lívia, a te gyógynövényszakértőd
Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu
Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka