A napsütötte körömvirág

koromvirag_varga_judit.jpgA növények, különösen a gyógynövények nagyon közel állnak a szívemhez. Mivel mindegyikre csodálattal tekintek, nehéz egyet-egyet kiemelnem közülük. Mégis valami miatt a körömvirág (Calendula officinalis) az első pillanattól kezdve rabul ejtett – talán a szép, bársonyosan megvillanó, narancssárga szirmai nyűgöztek le elsőként. Később persze megismertem, megtapasztaltam jótékony tulajdonságait is. Olvass tovább, hogy Te is rájöjjél, miért is olyan nagyszerű gyógynövény a körömvirág!

A körömvirág nyár elejétől egészen őszig virágzik, így gyűjteni is a napfényes nyári napokon érdemes. Fészkes virágzatának szirmai tartalmazzák a hatóanyagokat, azokat használhatjuk. 

A körömvirág az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Készíthetünk belőle teát, krémet, tinktúrát, olajat. Néhány évvel ezelőtt szemtanúja is voltam, ahogy a régi hagyományok továbbélnek, ugyanis a nagymamám házilag készített körömvirág kenőcsöt. Elmesélte, hogy nagyon beválik a visszeres panaszokra, a gyulladt, érzékeny bőrt szépen nyugtatja, táplálja, sebgyógyító hatású. Valóban lehet alkalmazni visszeres panaszok esetén is, mivel a benne található flavonoidok erősítik az érfalat, gyulladáscsökkentő hatásúak. Bármilyen jellegű – akár műtét utáni – heg esetén is érdemes a körömvirágos tégelyhez nyúlni, ugyanis rekordsebességgel gyógyítja be a sebeket, hegeket, vágásokat, bőrsérüléseket. Eredményesen használható vérömlenyek, felfekvések, fekélyek esetén is.

A körömvirág sárga szirmaiban található összehúzó-, fertőtlenítő- és keserűanyagoknak köszönhetően nagyon jót tesz az emésztőrendszernek is, különösen gyomorhurut, túlzott gyomorsavtermelés okozta fekély, vékonybélhurut, máj- és epeproblémák esetén. Serkenti az emésztőenzimek működését, így segíti az emésztést. Mivel gyulladáscsökkentő és nyugtatja a nyálkahártyát, ezért hasmenés esetén is érdemes bevetni.

Vallom, hogy minden egyes növény saját rezgéssel rendelkezik, ami a hatóanyagokon túl kiegészíti a terápiát. Minden egyes növény nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is hat. A körömvirág a maga csodás narancssárga szirmaival a derűt, a napfényt, a könnyedséget lophatja be a lelkünkbe. A vidám szirmok az éltető napfény erejét, a melegséget sugallják, így ha éppen erre vágysz, akkor igyál egy bögre körömvirág teát, vagy nézd meg a képét és merülj el benne! Figyeld meg, mit üzen számodra ez a növény!

Érdekesség: A körömvirág is az időjósló növények közé tartozik. Régen úgy tartották, ha reggel 7 óra előtt nem bontja ki a szirmait, az esőt jelent.

Körömvirágos termékeinket keresd az üzletünkben, a Biotitok Gyógytékában: kézműves natúr szappan, krém, olaj, tea!

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton

 

 

 

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.