Az ókori rómaiak és görögök a zsályát a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tartották számon, igen nagyra becsült növény volt a szemükben. Az öregség bölcsességét és a hosszú életet jelképezte számukra ez a jellegzetes illatú fűszer. Sőt, a zsálya tiszteletében a rómaiak és az arab orvosok tovább is mentek, mivel hitték, hogy az embert akár halhatatlanná is teheti. Én magam is nagyszerű gyógynövénynek tartom a zsályát, és kívánom, hogy az ókor után ma is méltó helyére kerüljön a fűszernövények világában.
Kitekintő a nagyvilágba: a zsálya térhódítása
A Földközi-tenger vidékén őshonos zsálya a 17. században hódította meg Kínát és Amerikát.Ha a halhatatlanság elérésében nem is képes segíteni a zsálya, de különböző egészségügyi panaszok esetén kiváló gyógyírnek bizonyult már a régebbi évszázadokban is, elsősorban emésztési problémákat orvosoltak vele.
Fertőtlenítő, baktérium- és gombaellenes hatással is bír ez a növényke. Ezt a hatását ismerték fel az ókori rómaiak, illetve Amerika őslakosai, az indiánok, akik fogápolásra használták a zsályát. Sőt, az indiánok a zsálya egyik, Közép-Amerikában létező fajtáját, a látnokzsályát hallucinogén növényként is alkalmazták a szertartásaik során.
A franciák teát főztek a zamatos növényből, amit a kínaiak olyan ízletesnek tartottak, hogy egy adag zsályáért négy adag másfajta teát adtak cserébe. Érdekesség, hogy a franciáknál a zsálya elnevezésének magyar fordítása „minden rendben”, azaz általános kedélyjavító, egészségmegőrző hatást tulajdonítottak neki. A franciákhoz hasonlóan az olaszok is az általános jó erőnlét érdekében fogyasztották e növényt.
A zsálya mint gyógy- és fűszernövény
A zsálya a karakteres illatát és ízét a benne található illóolajoknak (például rozmaringsav) és keserűanyagnak köszönheti. Többek között ez utóbbi segíti az emésztési panaszok gyógyulását is.
Egyéb más hatóanyagait kihasználva a zsályát bevethetjük húgyúti gyulladások, nőgyógyászati gyulladások esetén is. A nők a változókor – esetleg – kellemetlen tünetei enyhítésére is használhatják. A zsálya izzadásgátló hatására a kozmetikai ipar is felfigyelt, így hozzájuthatunk zsályás dezodorokhoz, amelyek nemcsak enyhítik a kellemetlen testszagot, hanem fertőtlenítik is a bőrfelületet. A zsálya izzadásgátló hatását tea formájában is kipróbálhatjuk, ekkor ajánlom, hogy izsóppal társítva fogyasszuk. Tea készítésekor a kissé ezüstös, bársonyos leveleket forralni kell 5-6 percig a vízben, hogy az idegrendszert károsító tujon nevű hatóanyag elillanjon belőlük!
Érdekesség: a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség 2001-ben a zsályát választotta az év gyógynövényének
A zsálya kedves színfolt lehet fűszernövényeink között; nevelhetjük kertben, vagy akár kis balkonládában is, így mindig friss levelekhez juthatunk. A zsálya kitűnően illik a paradicsomos ételekhez, szószokhoz, gyakori alkotóeleme az olaszos tésztaszószoknak, de akár az otthon sütött kenyértésztát is gazdagíthatjuk vele. Karakteres, erős íze szépen idomul bármilyen húshoz, ám óvatosan adagoljuk! Remélem, már kedvet is kaptál ahhoz, hogy megízleld a zsálya sajátságos, bódító ízét, illatát!
Tipp: Akik szeretnének többet tudni a gyógynövényekről, azoknak ajánlom a balatonfüredi Biotitok Gyógytékát.
Lívia, a te gyógynövényszakértőd
Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu
Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka