Ági mesés világa – Interjú Májer Ágnes meseterápiás szakemberrel

rajz.pngÁgival évfolyamtársak voltunk az egyetemen, magyar szakon. Mindketten szereztünk tapasztalatot az oktatás terén, aztán mindkettőnk életében idővel ez kiegészült valamilyen más jellegű, értékes terápiás módszerrel. Ági meseterápiás szakember képesítést szerzett. Meséljen most ő egy kicsit saját magáról, a mesékről, a meseterápiáról!

Kérlek, mutatkozz be pár szóval, mit kell rólad tudni.

profilkep.pngÁgi: Májer Ágnes vagyok, magyar-hittan szakos tanár és meseterápiás szakember. Jelenleg kollégiumi nevelőtanárként dolgozom Székesfehérváron, a munkám során főként a középiskolás korosztállyal foglalkozok. Hat évig önkénteskedtem a Szentjánosbogár nyári táborokban, és az ott tapasztalt életmód, valamint a gyerekekhez való hozzáállás alapjaiban véve meghatározta a későbbi munkámat. Ezekben a táborokban teljes mértékben a gyerekek vannak a középpontban, és miközben élményekkel lesznek gazdagabbak, megtanulják azt is, hogy a cselekedeteikért ők maguk a felelősek. Valamint nagy élmény volt itt látni, hogy a nemzedéki árkok betemethetők. Jelenleg nagyon érdekel a demokratikus oktatás és nevelés, amely szintén a gyerekek felelősségérzetét növeli, és az alternatív pedagógia. Hobbim pedig a képeslapkészítés, színezők rajzolása és a webdesign.

Mesélj egy kicsit a meseterápiáról!

Ági: A Kincskereső Meseterápiás Módszert Antalfai Márta dolgozta ki, alapja (a jungi pszichológia mellett), hogy a népmesék ősi tudást és bölcsességet közvetítenek. Minden életszakasznak és konfliktusnak megvan a mesebeli megfelelője, pl. párválasztás, megküzdés a külvilág elvárásaival stb. A coachinghoz hasonlóan abban is segít, hogy felfedezzük erőforrásainkat, amelyek majd elvezetnek a saját megoldásainkhoz. A mese meghallgatása mellett a relaxáció és az alkotás (montázs, rajz, agyagozás, festés), majd az elkészült képről való beszélgetés is a módszer része. Mindez csoportos és egyéni formában egyaránt lehetséges. A munkám során a lelki egészségre nevelés, illetve a személyiségfejlesztés területén alkalmazom ezt a módszert, például A nő ötven árnyalata szakkörömön, ahol a női személyiségfejlődés szakaszaiba pillanthatnak be a résztvevők a mesék és az alkotás által.

kep2.jpg

Hogyan találtál rá erre a nagyszerű módszerre?

Ági: Szupervízióra jártam a Lelki Egészségvédő Alapítvány épületébe Budapestre, és náluk láttam meg a felhívást, hogy művészetterápiás és meseterápiás képzéseket indítanak. Egyből megtetszett, és jelentkeztem, ami nagyon jó döntésnek bizonyult. Ugyanis tanárként mindig fontosnak tartottam, hogy az iskola sokszor egyoldalú racionalitása mellett az érzelmi intelligencia is teret kapjon.

Miért tartod fontosnak a mesék jelenlétét az életünkben?

Ági: Mert útmutatásul szolgálnak. A legtöbb eseménynek, ami velünk történik, a lelki folyamatoknak, valamint a problémáink nagy részének van mesebeli megfelelője. A gyerekek értékítéletének és világnézetének kialakulásában fontos szerepe van a népmeséknek és a bennük található szimbólumoknak. Az egészségmegőrző szerepe is kiemelendő. Megküzdési módokat is tanulhatunk belőlük, majd ez alapján kialakíthatjuk a sajátunkat. A mese főhőse elindul, hogy megoldást keressen a problémájára, majd az útja során megküzd a kihívásokkal, amely egy tanulási folyamat is számára. Az önbizalom és az önérvényesítés módja is fontos témája a meséknek.

Kiknek ajánlod a meseterápiát?

Ági: Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Mindenkinek, akit foglalkoztat, hogy honnét jön és merre tart, vagy hogy merre tovább. Azoknak, akik szeretnék feltárni lelki kincseiket, felszínre hozni belső erőforrásaikat, és megtalálni a saját táltos paripájukat, ami majd repíti őket.

rajz2.jpg

Aki szeretne jobban elmélyülni a meseterápia világában, annak milyen olvasnivalót ajánlanál (akár magáról a meseterápiáról, akár mesét)?

Ági: A népmesék önmagukban is hatnak, ezért mindenképpen ajánlom az olvasásukat. Antalfai Márta A női lélek útja mesékben és mondákban c. műve a női személyiségfejlődés állomásait mutatja be a meséken keresztül, ezt azoknak ajánlom, akiknek már van előismeretük a meseterápiáról. Boldizsár Ildikó könyveit is ajánlom, ezek olvasmányosak és önismereti jellegűek. Clarissa Pinkola Estés Farkasokkal futó asszonyok c. könyve alapmű ebben a témában, amelyben az Ősi, Természeti Asszonnyal való kapcsolat fontosságáról ír. A férfi személyiségfejlődés egyes szakaszait pedig Robert Bly dolgozta fel Vasjankó c. művében, melyben például kifejti, hogy bár a régi beavatási rítusok nagy része elveszett a modern világban, de az eddigi nemzedékek tudása a mesékből és a mítoszokból megismerhető.

Hol lehet téged megtalálni?

Ági: Nemrég indítottam egy blogot Mesevonal néven: www.mesevonal.wordpress.com

A Facebookon: A Te Meséd (Szülőknek, nagyszülőknek a mesékről), Mesevonal (A napi megszokott kávéd vagy teád mellé rövid írások, inspiráló idézetek és betekintés a mesék titokzatos világába)

További, testet-lelket segítő természetes ötletekért iratkozz fel a Biotitok Gyógytéka hírlevelére:

* Kötelező kitölteni
Adatvédelmi szabályzat

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

 

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Kövess a Facebookon is: Természetes egészség kismamáknak

Csatlakozz a Facebook csoportomhoz: Természetes egészség

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása