Miért járj te is bio piacra?

markus-spiske-139525-unsplash.jpgNéhány éve nagyszerű kezdeményezés indult a városunkban: egy központi helyen minden péntek délután kitelepülnek a környékbeli kistermelők az egészséges, szezonális bio zöldségeikkel és gyümölcseikkel. Szívmelengető érzés látni, ahogy minden héten felállítják a standokat és kipakolják a portékát. Úgy látom, szerencsére van rá kereslet, sőt, talán egyre nagyobb igény mutatkozik a bio élelmiszerekre, alapanyagokra. A mi családunk is vásárolt már tőlük többek között krumplit, céklát, sárgarépát, fehérrépát.

Mitől bio a bio?

Véleményem szerint a bio vagy ökológiai gazdálkodás nemcsak egy gazdálkodástechnológiai kérdés, hanem egyfajta életszemlélet, életforma, gondolkodásmód. Az ökológiai gazdálkodás több ponton eltér a hagyományos gazdálkodástól: a növénytermesztésben nem használ szintetikus növényvédő szereket, műtrágyát; az állattenyésztésben kerülik a hormonokat, az esetleg fölöslegesen adandó antibiotikumokat; nem a nagy mennyiségű hozam előállítása a cél, hanem az ökológiailag optimális hozamra koncentrál; igyekszik fenntartani a biodiverzitást, azaz a fajgazdagságot; a bio gazdálkodók igyekeznek a termeléstechnológiában a természetes megoldásokat alkalmazni, pl. a megújuló energiaforrásokat használni, törekednek a fenntarthatóságra, továbbá az ökológiai gazdálkodást folytató kistermelők helyben értékesítik a termékeiket. Lehetne még sok mindennel folytatni a sort, de talán a lényeg megragadható a fenti gondolatok segítségével.

ronan-697371-unsplash.jpgA bio gazdálkodás Magyarországon is ellenőrzött körülmények között történik. A bio minősítésű élelmiszerek magasabb árfekvésűek, cserébe viszont minőségi terméket kapunk. 

Miért jó nekünk a bio?

A bio alapanyagokra jellemző, hogy

- több vitamint, ásványi anyagot, antioxidáns hatóanyagot tartalmaznak

- csupán nagyon kis százalékban tartalmaznak növényvédőszer-maradványt

- a bio zöldségek feleannyi nitrátot halmoznak fel, mint a hagyományos termesztésű társaik

- a húsok nem tartalmaznak hormonokat

- természetesen finom ízűek, mondhatom úgy is, hogy van ízük, illatuk, zamatuk.

Ha organikus élelmiszerekkel TÁPLÁLJUK a testünket, akkor a mi szervezetünk sem halmoz fel annyi toxikus anyagot, könnyebben zajlik a szervezet természetes méregtelenítése, regenerációja. Számomra ezek mind nagyon fontos szempontok. Ráadásul tudom, hogy a bio/organikus gazdálkodás támogatásával nemcsak magamnak teszek jót, hanem a világunk fenntarthatóságához is hozzájárulok

Ne félj a változtatástól!

Bízom benne, hogy mire ezeket a sorokat olvasod, máris lelkesebbnek érzed magad bio témában! Ha eddig még nem tetted, akkor minél előbb látogass el a hozzád legközelebbi termelői piacra! Érezd az organikus zöldségek és gyümölcsök élettel teli, természetes illatát! Az ízük is ilyen… hm!

Ne ijedj meg attól, ha ezek a termények nem a legszebbek! Ez is egy jó mutatója lehet annak, hogy nem kezelték szintetikus anyagokkal, nem „szépítették” a terméket.

Válts tehát egészségesre, válts bio alapanyagokra! Vigyázz magadra és a Földre, ami az otthonod!

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

Vissza a főoldalra

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.