Hogyan ápold te is a száraz, érzékeny bőröd?
Ismerd meg a sheavajat!

kez.jpgA hideg téli hónapokban mindig észreveszem, hogy a bőröm érzékenyebb, könnyebben kiszárad. Te is megfigyelted már ezt? Kellemetlen, esetleg fájdalmas, amikor húzódik, berepedezik a bőr akár az arcunkon, akár a kézfejünkön. Nincs mese, ilyenkor táplálóbb krémekre, olajokra van szükség! 

Testünk fedetlen részei igencsak megsínylik az időjárás viszontagságait, ha nem figyelünk oda. Télen különösen az arcunk és a kézfejünk bőrének kell felvennie a harcot a hideg, akár fogcsikorgató levegővel, a metsző széllel (nálunk Veszprémben szinte mindig fúj a szél, brrr…), vagy az esetenként szélsőséges hőmérséklet‑ingadozással. Mindezek a környezeti tényezők nagy kihívás elé állítják a bőrünket. A téli időszakban bátran használd a zsírosabb, nehezebb krémeket, a bőrápoló olajokat! 

Csak természetesen: sheavaj

Jómagam a természetesség híve vagyok. Ahogy nem mindegy, hogy a szervezetünket milyen minőségű ételekkel és italokkal tápláljuk, úgy az sem mindegy, hogy mit kenünk a bőrünkre. A bőrfelületről a tiszta (de sajnos a kevésbé tiszta vagy akár a mérgező) hatóanyag pár másodpercen belül bekerül a bőr mélyebb rétegeibe, onnan pedig a vérkeringésbe is. Belegondoltál már abba, hogy a véráram útján az egész szervezetet érintheti a terhelődés? Szerencsére léteznek olyan kencék, gyógynövény tartalmú krémek, melyek kíméletesek a szervezethez, ám annál hatékonyabb bőrápolók. A következő sorokban mesélek neked a sheavaj bőrtápláló hatásáról. 

shea_1.jpg

Mi fán terem a sheavaj?

A sheavajat a Nyugat‑Afrikában honos karitéfa terméséből, a csonthéjas shea dióból állítják elő. A karitéfa húsz éves korában hozza első terméseit, és akár 200 éven keresztül is terem. Évente általában egy-két alkalommal szüretelik a szilvához hasonló, érett gyümölcsöket, melyeknek a belsejét összetörik, apróra zúzzák és vízzel összekeverve tűz fölött óvatosan melegítik. A dióból kicsapódó zsiradék összegyűlik a főzet felszínén; az eredmény egy törtfehér színű, édeskés illatú, közepesen kemény növényi zsiradék, a sheavaj. E természetes elkészítési módnak köszönhetően a sheavaj nem tartalmaz sem kémiai vegyszereket, sem tartósítószert, viszont gazdag bőrtápláló A-, E- és F-vitaminban. A sheavaj nagy előnye, hogy nehezen avasodik, így légmentesen tárolva még a trópusi hőmérsékleten is négy évig is megőrzi a minőségét. 

Nézd csak, miért szeretem annyira a sheavajat:

- bőrnyugtató hatású

- védi a bőrt a kiszáradástól, bőrtápláló hatású

- serkenti a sejtek regenerációját, gyógyulását

- az ekcémás bőrt is nyugtatja, gyengéden ápolja

- a kötőszövetek rugalmasabbá válnak, így terhességi csíkok megelőzésére is jó

- nem irritáló, gyengéden ápolja a bőrt

- védi a bőrt az időjárás viszontagságai ellen

- napozáskor is használható, mert az ember számára káros UV-sugarakat is képes megszűrni (néhány faktorszámú védelmet biztosít)

- csecsemők bőrét is ápolhatjuk vele, mert segít megelőzni az irritációkat (elárulom, én ezzel ápolom a kisfiam bőrét)

- a merev, száraz, károsodott hajat is ápolja 

A zsírosabb állagú sheavajat használhatod akár arckrémként, akár testápoló krémként. Tökéletes választás, ha kényeztetni szeretnéd a bőröd.

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

 

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása