Az őszi erdő gyümölcsei: som és kökény

som.jpg

Egy korábbi bejegyzésemben a galagonyával ismerkedhettél meg, most pedig másik két, őszhöz kötődő gyógynövényt mutatok be. Ismerd meg jobban a húsos somot és a kökényt!

Fanyar, de finom: a húsos som

A somfélék családjába tartozó som (Cornus mas) régi, őshonos növényük. Ezt mutatja sok család- és helységnevünk is. Tavasszal az első mézelő növények közé tartozik, mivel virágja sok pollent és nektárt tartalmaz. A piros, csonthéjas, tojásdad alakú gyümölcs késő nyáron-ősszel érik; sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.

A som gyümölcs nyersen túlérett állapotban a legízletesebb, fogyasztható azonban aszalt gyümölcsként is.  A vállalkozó kedvűek készíthetnek belőle lekvárt, befőttet, szörpöt, de az igazán bátrak akár a pálinkával is próbálkozhatnak.

A kékes kökény

„Beérett már a kökény, szedjük tele a kötényt...” – mondja a gyermekvers. Miért is érdemes tele szedni a kötényt kökénnyel? A kökény (Prunus spinosa) virágja és termése tartalmazza a hatóanyagokat: flavonoidokat, cseranyagokat, C-vitamint, pektint, cukrokat, almasavat. Március‑április tájékán nyíló fehér virágai a tavasz beköszöntét jelzik, a kék bogyókat pedig ősszel kell gyűjteni, amikor a dér megcsípte. A virágból készített forrázat erőteljes vizelethajtó, vér- és vesetisztító, hashajtó, emiatt a fogyasztó teák kedvelt alkotóeleme, de hólyagproblémák esetén is hatékony lehet. Alkalmazható a magas vérnyomás csökkentésére, illetve köhögéscsillapításra is. A kökénybogyó hasmenés esetén lehet hatásos gyógyír. A termésből, azaz bogyóból lekvárt, bort, pálinkát vagy likőrt is  készíthetünk, melyek betegségek után segítenek a szervezet megerősödésében. 

kokeny.jpg

Bízom benne, hogy talán sikerült kedvet kapni egy kis őszi kiránduláshoz, netán gyűjtögetéshez. Ha odafigyelünk az erdőben megbúvó csendre — benne a növényekkel, állatokkal —, csodákra bukkanhatunk. A galagonya, a som vagy a kökény csak egy-egy apró része a csodákkal teli természetnek, amiből mi, emberek mindig erőt meríthetünk.

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.