Izzik a galagonya ruhája

galagonya1.jpgAz őszi színes erdőt járva feltűnhet egy-egy izzó galagonyabokor vagy más, pirosas színben tündöklő gyümölcsbokor. A galagonya tűzvörös színét már Weöres Sándor is megverselte, biztosan több olvasó szinte hallja a ritmusos vers ismerős sorait: „Őszi éjjel izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája. …” A különféle bogyók csábítanak arra, hogy megkóstoljuk őket. Vajon tudod, hogy mi minden jót tartogathat számunkra a galagonya?

Galagonya, az idős és a modern emberek gyógynövénye

Hazai galagonyáink között háromfélét mindenképpen érdemes megemlíteni: a cseregalagonyát vagy másik nevén kétbibés galagonyát, a nálunk védett fekete galagonyát és a természetgyógyászatban leginkább alkalmazott egybibés galagonyát (Crataegus monogyna).

A galagonyát az 1300-as években szívpanaszok mellett még köszvény ellen is ajánlották. A későbbi tapasztalatok, illetve kutatások bebizonyították, hogy a galagonya a legértékesebb szívre ható gyógynövény. Erősíti és szabályozza a szív működését, hosszú távú rendszeres alkalmazása is teljesen biztonságos.  Teaként fogyasztható a virágos hajtásvég is, illetve a termés is. A termést kellően érett állapotban érdemes gyűjteni, mielőtt megcsípi a dér. Gyűjtés után vékonyan kiterítve megszárítjuk, majd vászontasakban vagy jól záródó üvegben tároljuk.  Amennyiben a termést teaként fogyasztjuk, úgy a 2 dl vízben a 2 teáskanálnyi mennyiséget főzni kell 1-2 percig annak érdekében, hogy a hatóanyag kioldódhasson belőle. A galagonya virágos hajtásvégéből készült teát viszont elegendő forrázással elkészíteni, ekkor a 2 dl vízhez elegendő 1 púpozott teáskanálnyi teafüvet adni.

galagonya.jpgHa már említettem a hatóanyagok kioldódását, lássuk hát a leglényegesebbeket: flavonoidok (rutin, vitexin, hiperozid), triterpén származékok, proantocianidok. A galagonya szíverősítő hatással bír, rendszeres fogyasztás mellett egy hónap alatt beállítja a szívritmust, erősíti az érfalakat.  Ami miatt én külön csodálattal adózok a galagonyának, az az a tulajdonsága, hogy képes beállítani a vérnyomást: a magas vérnyomást csökkenti, az alacsony vérnyomást megemeli. A galagonyának általános nyugtató hatása is van, emiatt ajánlható fokozott ingerlékenység, szellemi kimerültség, idegi eredetű panaszok esetén. A galagonya fogyasztásának nincs ellenjavallata.

További, testet-lelket segítő természetes ötletekért iratkozz fel a Biotitok Gyógytéka hírlevelére:

* Kötelező kitölteni
Adatvédelmi szabályzat

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Kövess a Facebookon is: Gólyahír - egészséges baba-mama

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.