Interjú Mozdény Viktóriával festészetről, színterápiáról

viragok.jpgViki állapotfelmérésen járt nálam még évekkel ezelőtt, így ismertem meg. Egy, a láthatón túli dolgokra nyitott, érzékeny ember. Művészlélek :) Talán nem véletlen, hogy már akkor is a hobbijai között említette a festészetet, amit azóta még komolyabban űz. A művészetében bátran használja a színeket, honlapján részletesen is ír a színterápia jótékony hatásáról.

Kérlek, mutatkozz be pár szóval, mit kell rólad tudni.

Viki: Mozdény Viktória vagyok. Balatonalmádiban élek a családommal.  A festészet hobbiként lépett az életembe, és jelenleg is még mint hobbit tartom számon, de érzem, hogy ez már jóval mélyebb dolog annál. A hétköznapokon egy nagy cégnél dolgozom, távol a művészetektől.

A festészet már gyerekkorodtól kezdve az életed része?

Viki: Hazugság lenne azt állítani, hogy ecsettel a kezemben születtem. Kanyargós út vezetett a festészetig, de már gyermekkoromban is megmutatkozott, hogy művészlélek vagyok. Mindig vonzódtam az úgynevezett „teremtéshez”, amikor a művészet egy kézzel fogható és szemmel is látható maradandó dologban születik meg. Mint mondtam kanyargós volt az út, mert előbb családot alapítottam, gyermeket szültem és addig az ecsetek a szekrényben porosodtak. De amint a lányom önállóbbá vált, újra jött az igény az alkotásra. Akkor köteleződtem el jobban a festészet mellett.

viragzofa.jpg

Mit jelent neked a művészet, azon belül is a festészet?

Viki: Önkifejezés, a flow (azaz áramlat) élmény, ami a boldogság egyik útját jelenti. Amikor festek, átlényegülök. Belekerülök az áramlatba, nem hallok, nem látok, boldog vagyok. Semmi máshoz nem hasonlítható élmény. A lelkem összekapcsolódik az ecsettel és vászonra viszem azt, ami éppen bennem van. Született már így szürreálisan ijesztő kép és született harmonikus csoda is. Nem csak festészettel foglalkozom, amatőr szinten kerámiákkal is, rajzzal és más technikákkal is próbálkozom, mind örömet okoz. De számomra a festészet hozza el azt a fajta meditatív állapotot, amiben igazán alkotni tudok.

tancoslanyokfoldszinben.jpg

A festészeten kívül foglalkozol más művészeti tevékenységgel is?

Viki: Mondhatni az egész életem művészet, hiszen a mindennapi munkát, a családot, a gyermekemet összeegyeztetni úgy, hogy mindenre és mindenkire jusson minőségi idő, és még mellette festeni is legyen, az kész művészet! :) De félretéve a viccet, attól függetlenül, hogy az igazi szerelem a vászon, más vonalon is tevékenykedek, mint már az előbb említettem is: ceruzarajzok, kerámiázok, mind-mind közel állnak a szívemhez, nagyon szeretek alkotni. Szeretem az apró dolgokat kicsit egyedibbé, különlegesebbé varázsolni.

Miből merítesz ihletet?

Viki: Általában nem kell gondolkodnom, hogy épp mit szeretnék festeni, mert a vászon megszólít. Michelangelo mondta, hogy „minden kőben benne van a szobor, csak a felesleget kell lefaragni róla”. Nem tudom, hogy honnan jön az ihlet, ha ráhangolódom a gondolatra, hogy festek és felállítom az állványt, már jön is a gondolat, hogy mi kerül rá. Ritka az a helyzet, hogy megakad a fogaskerék és leáll a dolog. Nagyon szeretem más művészek képeit nézegetni, csodálni, persze nem törekszem senkit sem utánozni, egyedi szeretnék lenni. De jólesik látni, hogy másoknak milyen másféle csodák születnek a kezeik közül.

szinesesernyok.jpg

A honlapodon is olvashatunk a színterápiáról. Mesélj róla egy kicsit!

Viki: Kvantumfizikusok bebizonyították, hogy ez a világ rezgésekből áll. Mindennek van rezgése körülöttünk, a színeknek is. Testünk minden szervének van egy egészséges rezgése, ami állandó, ha az energiaáramlás megfelelő. A pangó energia testünk különböző pontjain elakadásokat, rezgéscsökkenést és ennek folyományaként betegséget tud előidézni. Testünk különböző pontjain csakrák vannak, egészen pontosan 7 fő csakra van, mindegyikhez kapcsolódik egy szín. Az adott csakrához tartozó szín viselésével, környezetünkben való megjelenítésével, vizualizációjával az adott csakra energiaáramlását ki tudjuk egyenlíteni, így a pangó energia megszűnik és fokozatosan helyreáll az egészség. A képeimen alkalmazott színek sokaságával és harmóniájával a lélekre próbálok hatni.

Hol lehet téged megtalálni?

Viki: Honlapom a www.mozdeny.hu, itt megtalálható a közvetlen elérhetőségem is, e-mail címmel, telefonszámmal, a Facebookon is fellelhető vagyok: Art by Mozdény  néven, illetve 2016.06.25-től Devecserben a könyvtár épületének galériájában megrendezésre kerülő egyéni kiállításomon. Alkalomszerűen szombati napokon a Tihanyi piac placcon, vasárnap Káptalantótiban a piacon lehet velem személyesen találkozni (a festmények érzékeny mivolta miatt csak jó időben).

További, testet-lelket segítő természetes ötletekért iratkozz fel a Biotitok Gyógytéka hírlevelére:

* Kötelező kitölteni
Adatvédelmi szabályzat

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

 

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Kövess a Facebookon is: Természetes egészség kismamáknak

Csatlakozz a Facebook csoportomhoz: Természetes egészség

 

 

 

 

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása