Egy anyuka, akinek a hobbija a hivatása - interjú Tőkés Renáta fitness edzővel

kep3.jpgAz interneten találkoztam először Tőkés Renáta fitness edző nevével, majd annak az edzőteremnek a faliújságján, ahova hetente táncolni járok, majd több hölgy vendégem is mesélte, hogy Renihez járt szülés után kismama tornára. Ugyanis Magyarországon ő a speciális kismama torna, a Kangatraining országos vezetője. Tudjuk, hogy véletlenek nincsenek… :) Rendszeresen követem a bejegyzéseit a blogján és éppen ennek köszönhetően kerültünk kapcsolatba egymással. Nekem nagyon tetszik, amivel Reni foglalkozik és véleményem szerint nagyon fontos a szakmai hitelesség! Ő hiteles! De meséljen a tevékenységeiről ő maga!

Kérlek, mutatkozz be pár szóval, mit kell rólad tudni.

Reni: Sziasztok, köszönöm a meghívást. :) Kétgyermekes anyuka vagyok, akinek a hobbija a hivatása.

A sport már gyerekkorodtól kezdve az életed része vagy felnőttként tudatosan építetted be az életedbe?

Reni: Fiatal felnőttként, az egyetemen kezdtem el küzdősportokkal foglalkozni. Versenyzőként aktívan űztem a taekwon-do-t egészen a második gyermekem születéséig. A tudatosság főleg ez után következett. :)

Mióta foglalkozol a várandós és kismama tornával?

Reni: A gyermekeim születése után jöttem rá, hogy a posztnatális - szülés utáni - edzéssel Magyarországon egyáltalán nem foglalkoznak és sajnos az edzőknek sem tanítják meg, hogy mire kell vigyázni, mivel és mennyire sokat árthat egy helytelen testedzés a nőknek, akár maradandó károkat okozva ezzel. Így fogtam a 2 hónapos fiamat és kiutaztam vele Bécsbe, ott kezdtem meg a tanulmányaimat. Azóta hosszú utat jártam meg, tanultam neves hazai és külföldi szakemberektől, minden információt és tapasztalatot magamba szívtam, hogy a legjobbat tudjam nyújtani mind a várandós nőknek, mind a frissen szült anyukáknak. 2014 óta a Kangatraining hazai vezetője vagyok és igyekszem átadni minden tudásomat a tőlem tanuló kollégáimnak.

Minek a hatására döntötted el, hogy a kismama tornával komolyan szeretnél foglalkozni?

Reni: Talán az anyaság. Már nem csak tanítom és mondom, de átérzem a problémákat, érzem a fájdalmakat, a fáradságot. Tudom, miről beszélnek a lányok és tudom, hogy hogyan segíthetek nekik.

kep4.jpg

Azt tudom, hogy nem szokványos kismama tornákat tartasz. Hogyan néz ki nálad egy edzés?

Reni: Többféle tornát is tartok, edzéseim végigkísérik a NŐ életét. A KangaBurn a várandósság előtt megerősíti a testet és a lelket, nagy hangsúlyt fektet a hasizmokra is. A PreKanga várandósoknak szól, itt nem egy kórházban megismert tipikus tornára kell gondolni. A speciális gyakorlatok között kis tánccal dobjuk fel a hangulatot, pörgetjük a pulzust, foglalkozunk a hasizmokkal, hátizmokkal is. A szülés utáni regenerációs mozgásformák között van hordozós, babakocsis és NordicWalkinggal végezhető is. Az összes anyukát felismerném a hasáról. :) Mindenkit megvizsgálok, tudom, kinek milyen mértékben sérült a hasizma, mert mindenki egyedi kezelést igényel. Tudom, kinek mire van szüksége, hogy motiválva legyen, mivel lehet lendületbe hozni. Tudom, kinek fáj a térde, kinek a dereka, kinek milyen egyéb problémája van, vagy kinek robbant fel reggel a kávéfőzője. Visszatérve az edzéseimre: kiscsoportos foglalkozások, ahol a baba velünk van, így lelkiismeret-furdalás nélkül foglalkozhatunk kicsit magunkkal is. Ha a baba már nagyobb és a szülés után felmerülő problémákat rendbe tettük, van folytatás, az Anya-torna.  Ide már 2-3 éves gyerekekkel járnak az anyukák. Ez már intenzívebb, felkészíti a nőt arra, hogy a nagyon magas intenzitású, alakformáló és erősítő KangaBurn-re visszatérjen. Minden edzésemet gátizom tornával zárom, legyen az csoportos vagy egyéni. Ennek automatikussá kéne válnia minden nőket tanító edzőnél ugyanúgy, mint a levezetésnek, nyújtásnak. 

Mit tanácsolsz annak a várandósnak vagy kismamának, aki már elhatározta, hogy elkezd sportolni, de nem tudja, merre induljon el?

Reni: Jöjjön el Kangatrainingre :) Komolyra fordítva a szót: csak olyan edzőt válasszon, aki tudja, mi az a Rectus Diastasis, és megvizsgálja a hasát. Akinél van rendes bemelegítés és levezetés, nyújtás. Az órákon mindig legyen keringésfejlesztés, de erősítés is. Várandósoknál is! A hasi izmok problémáját, a gátizom gyengeséget nem szabad természetesnek venni. Várandósan kell elkezdeni a felkészülést, hogy gyorsabban történjen meg a regeneráció.

Előfordul, hogy konkrét problémával keres meg valaki? Ha igen, mik a leggyakrabban előforduló problémák?

Reni: Már híre ment, hogy a szülés okozta ártalmak helyrehozásában jó vagyok, így főleg ilyen jellegű problémákkal keresnek meg a vendégek. A leggyakoribb gond a hasi izmok sérülése (egyenes hasi izmok eltávolodása, Rectus Diastasis). Aki ismer, tudja, hogy nekem is van, így hitelesen tudom megmutatni, hogy mennyire szinten lehet tartani.

Hol lehet téged megtalálni?

Reni: A Gyermekbolygó Magánóvoda épületében van a termem (Veszprém, Fecske utca 10.) külön bejárattal a parkoló felől. Facebookon több oldalam is van:

https://www.facebook.com/MitMozogjak/

https://www.facebook.com/Várandós-torna-kismama-torna-Veszprém-215224878825351/

https://www.facebook.com/KangatrainingVeszprem/

https://www.facebook.com/kismamaknapja/

https://www.facebook.com/onvedelemcsajoknak/

https://www.facebook.com/KangatrainingMagyarorszag/

Illetve én vezetem a LoveYourBelly hasizom regenáráló trréninget Veszprémben és az Anya vagyok, mégis mozgok csoportokat is a Facebookon.

Honlapom a www.mitmozogjak.hu illetve a www.kangatraining.hu.

 

További, testet-lelket segítő természetes ötletekért iratkozz fel a Biotitok Gyógytéka hírlevelére:

* Kötelező kitölteni
Adatvédelmi szabályzat

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

 

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Kövess a Facebookon is: Természetes egészség kismamáknak

Csatlakozz a Facebook csoportomhoz: Természetes egészség

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása