A vörös tea igazán izgalmas elnevezés, és akár tévútra is vezethet minket. A teakultúrát magas szinten művelő kínaiak vörös teának nevezik az általunk fekete teaként ismert nedűt. Valójában nem két különböző növényről van szó, a teacserje ugyanaz, hanem az előállítási módjukban térnek el egymástól. A mi kultúránkban vörös teaként ismert rooibos tea a Dél-Afrikában honos vörös fokföldirekettye. Gondolatban ezt ízlelgetjük most meg egy kicsit.
A fokföldi Cedarberg hegység területén élő növény leveleit az ott élő bennszülött törzsek hosszú idők óta fogyasztják üdítőitalként, illetve színezésre is használják. A leszüretelt leveleket eredetileg a sziklákon zúzták apróra, majd a Napon hagyták megszáradni. A tealevelek feldolgozása során ma sem használnak vegyszereket, és kizárólag természetes módon történik az előállítás: a nyári hónapokban kézzel szüretelik a leveleket, halmokba hordva fermentálják, ekkor nyerik el jellegzetes vörösesbarna színüket. A feldolgozás utolsó fázisában gőzzel sterilizálják, illetve szárítják a tealeveleket. Amennyiben a megszárított leveleket nem fermentálják, akkor a kevésbé ismert zöld rooibos teát készíthetjük el a teafűből.
A dél-afrikaiak által roppant módon kedvelt rooibos tea belopta magát más országok, kontinensek lakóinak szívébe is. Természetesen nem véletlenül, hiszen egyedülálló egészségügyi hatásokkal rendelkezik. A rooibos tea koffeinmentes, bővelkedik antioxidánsokban, illetve ásványi anyagokban (cink, mangán, fluor, magnézium, kalcium, réz), viszont alacsony a cserzőanyag tartalma.
Egyéb hatóanyagainak köszönhetően:
gyulladáscsökkentő
görcsoldó
antiallergén hatással rendelkezik, így asztma, szénanátha, allergia esetén is javallt a fogyasztása
az ideges eredetű fej- és gyomorfájást is képes csökkenteni
erősíti a szervezetet az emésztőrendszer felől is
a különböző bőrproblémák (pattanásosság, ekcéma, pikkelysömör) kezelésére is alkalmazható akár külsőleg lemosásként, akár belsőleg fogyasztva
A dél-afrikai kórházakban a bőrallergiás gyermekeket rooibos teás fürdővel mosdatják panaszaik enyhítése végett.
A vörös rooibos teát a klasszikus módon készíthetjük el: 1 teáskanálnyi teafüvet forrázzunk le 2 dl vízzel. Minél tovább ázik a tealevél, az aromák annál erőteljesebben kiérződnek az enyhén édeskés ízű teán, egyesek szerint kicsit a dióíz is felfedezhető benne.
Ízleld meg ezt a csodálatos aromájú teát, és ne csak az ízében merülj el, hanem a csillogó vörös színében is! Vedd észre a pillanat szépségét!
Lívia, a te gyógynövényszakértőd
Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu
Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka