A nyár teája: a zöld tea

teaultetveny.jpgAki ivott már zöld teát, tudhatja, hogy micsoda kellemesen frissítő teáról van szó. A kínai orvoslás és hagyomány nem véletlenül társítja a zöld teát a nyári évszakhoz. Nyáron sok a Nap tüzes, forró energiája (jang energia), amit a zöld tea segít egy kicsit kordában tartani.

A melegben a testünk is könnyen felhevül, a hideg természetű zöld teával pedig tudjuk csökkenteni a szervezetünkben kialakuló forróságot. Nem véletlen, hogy a meleg, forró éghajlatú keleti országokban, például az araboknál is közkedvelt ital a zöld tea, borsmenta levélkékkel megbolondítva.

A teafajták közül a zöld tea az egyik legkevésbé kezelt teafajta. A tea előállítása során a leszedett leveleket azonnal hevítik vagy gőzölik, így a teafű nem fermentálódik (nem erjed). Mivel kiküszöbölődik az erjesztés folyamata, így a levelek megtartják eredeti fényes, zöld színüket. A zöld tea levelei sötétzöld árnyalatúak, alakjuk a kardpengéhez hasonlít. Kevés koffein található a zöld teában.

A zöld teát a Távol-Keleten napi rendszerességgel fogyasztják. Sok-sok jótékony hatását már kutatásokkal is bizonyították. A zöld tea talán legismertebb tulajdonsága az erőteljes antioxidáns hatása, azaz leköti a sejteket károsító szabad gyököket és így megakadályozza a sejtek „meghibásodását”. Japán tudósok kimutatták, hogy a zöld teát rendszeresen fogyasztók körében a daganatos sejtek lassabban szaporodnak, tehát daganatellenes hatással is bír ez a teafajta.

teaskeszlet_1.jpgHa az emésztésünket szeretnénk támogatni, erre is kiválóan alkalmazhatjuk a zöld teát: javítja a belek, a gyomor, a máj, a vese működését, segíti az alkohol lebontását a szervezetben, enyhítheti az ízületi gyulladásokat, panaszokat. Fogszuvasodás megelőzésére, illetve kezelésére is tökéletes megoldás lehet a napi 1 csésze zöld tea, mivel baktériumellenes hatóanyagaival megakadályozza a baktériumok megtelepedését a fogakon.

 

Hogyan készítsd el?

A zöld tea elkészítésénél arra ügyeljünk, hogy a felforrósított vizet hagyjuk kihűlni 80-90 0C-ra és ekkor tegyük bele a tealeveleket. 2-3 dl vizet 1 kávéskanál teafűvel dúsíthatunk.

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

Vissza a főoldalra

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása