Bódító bodza

bodzarajzolt.jpgA hétvégén kiszabadultam a napsütéses természetbe, s magamba szívtam az illatokat, érzéseket. Teljesen levett a lábamról a virágzó bodza. Eszembe jutott számos gyerekkori emlékem, köztük a bodzaszörp szürcsölgetése is.

Amióta az eszemet tudom, a nagyszüleim minden évben isteni finom bodzaszörpöt készítettek. Ízlelgettem, elmerültem benne, s a napokban pontosan ezeket az érzéseket idéztem fel magamban, no meg az ismereteimet a bodzáról.

A bodzát (Sambucus nigra) már az ókoriak is ismerték. Már annak idején is megfázásra, a hurutok oldására javasolták a bodzát. A fekete bogyójából készült levet különösen a nők szerették, mivel hajfestésre alkalmazták.

A bogyót nyár végén, illetve ősz elején lehet gyűjteni. A bogyó izzasztó hatású, reuma ellen is bevethető, ám nagy mennyiségben fogyasztva erős hashajtó hatású. Gyógynövénytanárom mesélte, hogy a bogyóból készült lekvárt, a csete lekvárt régen édesítés nélkül készítették, igen keserű volt, és meghűlést, köszvényt, reumát orvosoltak vele.

A bodza teát a meghűlésen kívül lázcsillapításra is alkalmazhatjuk, sőt rekedtség esetén hársfával és apróbojtorjánnal keverve kimondottan ajánlott. Fejgörcsnél kipróbálhatjuk a fájdalomcsillapító hatását is.

A bodza szépséges ernyős virágját májusban-júniusban gyűjtjük, amikor a szélén nyílni kezdenek a kis, halványsárga virágok. Meleg, napos száraz helyen szárítsuk, hogy ne barnuljon meg és ne veszítsen a hatóanyag-tartalmából.

bodzatunder.jpgA bodza főbb hatóanyagai között megtaláljuk az illóolajat, flavonoidokat (rutin, szambucin), ciánglikozidot (szambunigrin), szaponinokat, különböző savakat. A bogyók festékanyagokat, gyümölcssavakat, vitaminokat és antocianinokat is tartalmaznak.

A bodza illatán és szépségén kívül engem külön ámulatba ejtettek a hozzá fűződő legendák. Egyesek szerint a boszorkányok varázspálcája bodzafából készül, mások szerint igazi tündérek lakják a bodzabokrokat, sőt a ház előtt álló bodza védi az ott lakókat a gonosz szellemektől.

Tippem: köhögés, orrdugulás esetén inhalálj bodza teával, mert szépen tisztítja a légutakat.

Ha szeretnél még többet megtudni a gyógynövényekről, a természetes gyógymódokról, akkor kérd a hírlevelemet: Kíváncsi vagyok, kérem a hírlevelet

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

 

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: www.facebook.com/Biotitok

Csatlakozz a zárt Facebook csoportomhoz: Egészséges test és lélek

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása