Tippek a pihentető alvásért

Alvás.jpgŐsz-tél tájékán egyre hamarabb sötétedik, a szervezetünk ilyenkor inkább a passzivitásra, visszavonulásra vágyik. Lehet, hogy Te is észreveszed saját magadon, hogy szívesen szunyókálsz, több alvásra van szükséged, mint máskor. Időnként mégis előfordulhat, hogy nehezen alszol el, vagy felébredezel éjszaka, reggel pedig fáradtan ébredsz. Összegyűjtöttem néhány tippet, amiket ha megfogadsz, garantáltan pihentetőbbé válik az alvásod.

A nyugodt éjszaka legfontosabb kelléke maga az ágy, illetve a matrac. Ne legyen se túl kemény, se túl puha. Ellenkező esetben nemcsak az alvásod nem lesz pihentető, de a hát-, derékfájás is könnyen kialakulhat.

A jó alvást elősegíti, ha nem túl meleg a hálószoba levegőjének hőmérséklete.

Az elalvás előtti televíziózás sem segíti a könnyed elalvást, mivel túl sok inger éri az agyat és az idegrendszert, holott a szervezet természetszerűleg már a pihenésre készülne. Szoktam javasolni, hogy érdemes egy kis rituálét kialakítani az esti rutinban. Ez lehet egy kellemes fürdő, egy relaxáló illóolaj párologtatása (pl. levendula illóolaj), vagy egy csésze langyos tea elfogyasztása lefekvés előtt körülbelül 1,5 órával.

A gyógynövények között rábukkanhatunk olyan növényekre, amelyek segítenek az alvásproblémák esetén. Amennyiben azért jön nehezen álom a szemedre, mert a gondolatok kavarognak a fejedben, túl nagy nyomást érzel magadon a hétköznapokban, a galagonya és citromfű párosítása megoldást jelent.

A fitoterápiában a galagonya az idős, illetve a modern, stresszes életet élő emberek gyógynövénye. A természetgyógyászatban az egybibés galagonyát (Crategus monogyna) alkalmazzuk. A galagonyát az 1300-as években szívpanaszok mellett még köszvény ellen is ajánlották. A későbbi tapasztalatok, illetve kutatások bebizonyították, hogy a galagonya a legértékesebb szívre ható gyógynövény. Erősíti és szabályozza a szív működését, hosszú távú rendszeres alkalmazása is teljesen biztonságos. Teaként fogyasztható a virágos hajtásvég is, illetve a termés is. A galagonya leglényegesebb hatóanyagai a flavonoidok (rutin, vitexin, hiperozid), triterpén származékok, proantocianidok. A galagonya szíverősítő hatással bír, rendszeres fogyasztás mellett egy hónap alatt beállítja a szívritmust, erősíti az érfalakat.  Ami miatt én külön csodálattal adózom a galagonyának, az az a tulajdonsága, hogy képes beállítani a vérnyomást: a magas vérnyomást csökkenti, az alacsony vérnyomást megemeli. A galagonyának általános nyugtató hatása is van, emiatt ajánlható fokozott ingerlékenység, szellemi kimerültség, idegi eredetű panaszok esetén. A galagonya fogyasztásának nincs ellenjavallata.

IMG_0070.JPG

Évek óta figyelem a gyógynövények hatásait,csiszolgatom a receptúráimat, és ezek alapján írhatom, hogy a galagonya tea megbolondítva citromfűvel, valóban mély, pihentető alvást biztosít. A citromfű (Melissa officinalis) általános nyugtató hatással bír, de emellett vírusellenes hatóanyagai miatt alkalmazható a szervezet fertőtlenítésére, immunerősítésre is.

Csendesítsd le a kavargó gondolatokat, kortyolgass galagonya-citromfű teát, hogy kipihenten ébredj reggelente!

Figyelmedbe ajánlom a saját receptúrám alapján összeállított Naplemente teakeveréket, amely a pihentető alvás segítésére megfelelő arányban tartalmazza az említett gyógynövényeket. A Naplemente teakeveréket beszerezheted nálam, a balatonfüredi Biotitok Gyógytékában!

További, testet-lelket segítő természetes ötletekért iratkozz fel a Biotitok Gyógytéka hírlevelére ITT

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

Vissza a főoldalra

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása