A természet újjáéledésekor tavasszal, majd a nyári melegben egyre több virág, fa- és fűféle indul virágzásnak. Szinte napról napra növekszik azok száma, akik valamire érzékenyek, allergiásak. Talán Te is küszködsz időnként az allergiás tünetektől: vizes orrfolyás, tüsszögés, torokviszketés, szemkönnyezés, szemviszketés?
Fűben-fában orvosság – s ez igaz az allergia estében is! Olvass tovább, hogy megtudd, mik segíthetnek! Figyelem, nem csak gyógynövényekről lesz szó!
Gyakorló fitoterapeutaként ajánlom, hogy az allergia kezelésének egyszerre többféle módszerrel lássunk neki. A természetes módszerek, terápiák szépen támogatják és kiegészítik egymás hatását, azaz szinergisták, így lehet a legjobb eredményt elérni.
1. A pozitív hozzáállás
Higgyünk a gyógyulásban! Higgyük el azt, hogy igenis „megúszhatjuk” az allergiás tüneteket! A hit nagyon-nagyon fontos része a gyógyulásnak.
Az allergia kialakulása szoros kapcsolatban áll az immunrendszer érzékenységével, állapotával. A legyengült immunrendszer jó táptalaja bármilyen betegség megjelenésének. A szervezetünk védekező képességét nagymértékben gyengíti a stressz, a harag, a düh, az irigység nem megfelelő kezelése, túlzott megélése. Tehát a mosolygós, bizakodó hozzáállással nagyban elősegítjük a gyógyulást.
2. Gyógynövény terápia
A belsőleg, azaz teaként fogyasztható gyógynövények közül a legerősebb antiallergén hatású gyógynövény a csalán, a cickafarkfű, a kamilla. Ezeken kívül sikerrel alkalmazható a tölgyfakéreg, a diólevél, a mezei zsurló, a citromfű is. A teákat ebben az esetben étkezések után, naponta kétszer ajánlott fogyasztani.
A borsmenta, apróbojtorján, kakukkfű keveréke igen jó roboráló tea, naponta kétszer fogyasztható, étkezés előtt. Ez a teakeverék tisztíja a májat, segíti a máj és az epehólyag működését, támogatja a salaktalanítást, ezáltal erősíti a szervezetet.
3. Étkezés
Allergiában szenvedőknek fontos az állati fehérjék, a hús bevitelének csökkentése, a tej, tejföl, tejszín elhagyása. A fehérje pótolható többek között hüvelyesekkel, szójával, mogyoróval, tökmaggal, burgonyával. Ajánlott továbbá a cukrok, a fehér lisztből készült kenyerek, péksütemények mellőzése. Iktassuk ki az étrendünkből az egészségünkre káros tartósítószerekkel és különböző adalékanyagokkal készült étel- és italféleségeket. A csípős fűszereket helyettesítsük inkább az enyhébb, zamatos aromájú fűszernövényekkel. Próbáljuk ki bátran a fokhagymát, bazsalikomot, majoránnát, kakukkfüvet, izsópot, fokhagymát.
A koffeint tartalmazó italokat, mint amilyen a kávé, a fekete tea váltsuk fel gyógynövényteákkal, tiszta vízzel, illetve zöldség-, gyümölcslével. A mértéktelenül fogyasztott alkohol és a cukros üdítők sem segítik a szervezet öngyógyító képességeit.
Mikor kezdjük el?
A kúrát érdemes megkezdeni az allergén anyag megjelenése előtt legalább 1,5–2 hónappal. Ha a tünetek már megjelentek, akkor is bátran bevethetők a fent említett módszerek. A szervezetünk támogatását sosem késő elkezdeni!
Türelmesnek, kitartónak kell lenni, hiszen a természetes terápiák, így a gyógynövények is lassabban fejtik ki a hatásukat, mint a mesterséges kemikáliák. Cserébe viszont valódi egészséggel ajándékoznak meg.
Tipp: Akik szeretnének többet tudni a gyógynövényekről, vagy vásárolnának is belőlük, azoknak ajánlom a balatonfüredi Biotitok Gyógytékát.
Lívia, a te gyógynövényszakértőd
Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu
Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka