Bolti joghurt vagy házi joghurt?

Yogurt_berries.jpgSokan fogyasztják, szeretik a gyümölcsjoghurtokat, de tisztában vagyunk vele, hogy mit is eszünk valójában? Azt már évek óta lehet tudni, hogy a gyümölcsnek hitt darabkáknak sok esetben közük sincs a valódi gyümölcsökhöz. Tudjuk azt is, hogy a legtöbb élelmiszerhez mindenféle adalékanyagot, mesterséges ízesítőt, édesítőszert, adalékanyagot adnak. Miben bízhat a fogyasztó, aki jóhiszeműen megvásárolja a joghurtot? A terméken szereplő feliratban, illetve saját magában, ha van affinitása arra, hogy maga készítse el az ételeit, akár a gyümölcsös joghurtot. Olvass tovább a házi joghurt receptjéért!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyáron 38 epres joghurtot ellenőrzött. Az eredményt szeptember elején hozták nyilvánosságra: a vizsgált termékek felénél találtak jelölési hibákat, hiányosságokat, így a vásárlók számára félrevezető információkat nyújtottak. Előfordult, hogy a címkéről hiányoztak bizonyos adalékanyagok, az összetevőket vagy a tápértékadatokat nem pontosan tüntették fel. Jó hír azonban, hogy egy termék kivételével minden vizsgált joghurt a megfelelő mennyiségű tejsavbaktériumot tartalmazta.

Mit tehetünk, hogy ne essünk áldozatul a gyártók félrevezetésének?

Megoldás: készítsünk otthon gyümölcsös joghurtot!

Vásároljunk kiváló minőségű, élőflórás natúr joghurtot, ám mielőtt mindet megennénk, vegyünk ki belőle egy jó evőkanálnyi mennyiséget. Ez lesz az ún. oltóanyag, ezt keverjük bele kb. fél liter 30–40 ˚C-os tejbe. Fokozatosan adagoljuk a joghurtot a tejhez. Az is jó megoldás, ha a tejből kiveszünk kb. 1 dl mennyiséget, s ahhoz adjuk a beoltásra váró joghurtot, majd összeöntjük a maradék tejjel.

Minél magasabb hőmérsékletű a tej, annál savanyúbb lesz a joghurtunk. A pontos hőmérséklethez célszerű beszerezni egy hőmérőt, így biztosan nem lesz se túl hideg, se túl meleg a tej. Jól keverjük össze a tejet és a joghurtot, majd lefedve tegyük félre legalább egy napra! Mi otthon szobahőmérsékleten hagytuk állni. A fermentálódási idő letelte után tegyük hűtőbe a joghurtot, hogy leállítsuk a fermentációt. Valóban, kb. egy nap múlva készen is volt a finom házi ínyencség.

A 40–45 ˚C-on végzett fermentáció eredménye egy durvább szerkezetű, savós joghurt lesz. Ezen a hőmérsékleten a joghurt akár néhány óra alatt is elkészülhet.

A 30–35 ˚C-on végzett fermentáció esetén egy sokkal finomabb szerkezetű, homogénebb joghurtot kapunk. Ebben az esetben szükséges a közel egynapos fermentációs idő.

No és mi a helyzet a gyümölccsel?

Ha éppen nem natúr joghurtot szeretnél enni, keverj bele összedarabolt gyümölcsöt a kedved szerint. Tehetsz bele epret, banánt, almát (ezt én biztosan megszóróm egy kis fahéjjal, talán még mézet is keverek hozzá), bogyós gyümölcsöket, bármit, amit csak megkívánsz. Ha csupán mézet keversz a joghurthoz, az is nagyszerű, selymes és finom.

Nagyon örülök, hogy sok embert sikerült már rávennem arra, próbálják ki a valódi gyümölccsel gazdagított joghurtot. Nagy szó, hogy a környezetemben egyre több gyermek, kamasz is már ezeket az egészséges variációkat fogyasztja. Ízletes, kiadós, és benne van a mi energiánk, odafigyelésünk is, amitől még finomabbnak érezzük. Az izgalomról, vajon hogyan sikerül a házi joghurtunk, már ne is beszéljünk! :)

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

Vissza a főoldalra

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása