A tavasz hírnöke: az illatos ibolya

ibolya_1.jpgMinden évben megörülök, amikor megpillantom az első tavaszi virágokat. Az első előbújó virágok, mint a hóvirág, a hunyor, a krókusz vagy az illatos ibolya mind-mind a tavaszi hangulatot idézgetik. Az apró, lila színű ibolyát a tavasz hírnökének is nevezik. Biztosan te is tartottál már a kezedben borostyángallérral körbefont ibolya csokrot. Emlékszem, már gyermekkoromban is milyen csodálattal merültem bele az ibolya illatába, egyszerű szépségébe. Ismerd meg te is közelebbről ezt a csöndesen megbújó, szerény külsejű virágot, az ibolyát!

Az ibolya mint gyógynövény

Kevesen tudják, hogy az ibolya nemcsak egy szép tavaszi virág, hanem gyógynövény is. Tudtad, hogy az ibolyát az ókori görögök a termékenység szimbólumaként tartották számon, a rómaiak bort készítettek belőle, az angolok pedig az illatáért tisztelték? Az ibolya Európa egész területén elterjedt virág, az erdők gyakori lakója ez a lila – ritkábban fehér – színű növény.

            Az ibolya gyökere, levele és virágja is gyógyhatású. A gyökér főzete különösen jó köptető, nyákoldó, idült légcső- és hörghurut, szamárköhögés, légzési nehézség esetén is alkalmazható. A főzet borogatás formájában gennyes sebek, kiütések, fekélyek esetén is bevethető. Mivel a gyökér kemény, ezért 3-5 percig főzni kell, a hatóanyagok így tudnak majd igazán érvényesülni. Az ibolya levele és virágja vértisztító, képes regenerálni a szervezetet.

A tél után következő tavaszi időszakban a szervezetnek energiára van szüksége a tavaszi üzemmódra történő kapcsoláshoz.  Ha a felgyorsult hétköznapokban ideges fejfájás, álmatlanság jelentkezne, ebben az esetben az ibolya citromfűvel társítva szépen orvosolhatja a problémát.

Az ideges fejfájás csillapítására használható az ibolyaolaj is, ami könnyedén elkészíthető házilag. Íme, a recept: egy befőttesüveget félig tölts meg ibolyavirággal, majd öntsd fel jó minőségű olívaolajjal, hogy ellepje a virágokat.. 3 hétig, lehetőleg napos helyen érleld az olajba beáztatott virágokat. Azt javaslom, naponta 1-2-szer rázd is össze a keveréket. Az érlelési idő letelte után szűrd le az olajat, és sötét üvegbe töltve tárold.

Mindig mondom, hogy a természetes gyógymódok alkalmazása mellett sem árt egy kicsit lassítani is és odafigyelni a testünk jelzéseire, belső szükségleteinkre, vágyainkra.

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Csatlakozz a zárt csoportomhoz: Energy Klub Balaton

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása