Allergia? Menj te is elébe!

mehecske.jpgÉvekkel ezelőtt a mi kis családunkban is előfordult pollenérzékenység, egészen pontosan parlagfű allergia. Mesélek kicsit, hogy miket tettünk és teszünk annak érdekében, hogy évről évre könnyen teljenek az ominózus hónapok.

A természet újjáéledésekor tavasszal, majd a nyári melegben egyre több virág, fa- és fűféle indul virágzásnak. Szinte napról napra növekszik azok száma, akik valamire érzékenyek, allergiásak. A tünetek igen sokfélék lehetnek: vizes orrfolyás, tüsszögés, torokviszketés, szemkönnyezés, szemviszketés. A férjemnél ezek mind-mind jelentkeztek.

1. Étkezés

Első lépésként elhagytuk az állati fehérjék, főleg a tej, tejföl, tejszín fogyasztását, illetve húst is kevesebbet kezdtünk el fogyasztani. Bár az is igaz, hogy ez utóbbi előtte sem vittük túlzásba.

A fehérje nagyrészt pótolható többek között hüvelyesekkel (hosszú áztatás után könnyebben emészthetőek), szójával, mogyoróval, tökmaggal, burgonyával.

A fentieken túl ajánlott továbbá a cukrok, a fehér lisztből készült kenyerek, péksütemények mellőzése. Mi mindig is figyeltünk arra, hogy minél tisztább élelmiszereket fogyasszunk, így az nem esett nehezünkre, hogy kerüljük az egészségünkre káros tartósítószerekkel és különböző adalékanyagokkal készült étel- és italféleségeket.

A csípős fűszereket az enyhébb, zamatos aromájú fűszernövényekkel helyettesítettük. Ezeket azóta is szívesen használjuk. Próbáld ki te is bátran a fokhagymát, bazsalikomot, majoránnát, kakukkfüvet, izsópot, borsikafüvet.

Egy időre a férjem hajlandó volt lemondani a magas koffeintartalmú kávéról, fekete teáról. Ezek helyett gyógynövényteákat készítettem, illetve vizet ivott.

Halkan mondom, hogy a mértéktelenül fogyasztott alkohol és a cukros üdítők sem segítik a szervezet öngyógyító képességeit. 

2. Gyógynövényes terápia

tea_2.jpgA belsőleg, azaz teaként fogyasztható gyógynövények között találunk erős antiallergén hatású gyógynövényeket. Kiválasztottam a csalánt, a kamillát és a diólevelet, de a cickafarkfű, a mezei zsurló és a citromfű is szóba jöhet. A teákat ebben az esetben étkezések után, naponta kétszer ajánlott fogyasztani.

A borsmenta, apróbojtorján, kakukkfű keveréke igen jó roboráló tea, naponta kétszer fogyasztható, étkezés előtt. Ez a teakeverék tisztíja a májat, segíti a máj és az epehólyag működését, támogatja a salaktalanítást, ezáltal erősíti a szervezetet. 

3. A pozitív hozzáállás

Furcsa, de talán ez volt a keményebb dió a terápiában: elhinni, hogy meggyógyulhat. Nehezen, de idővel elkezdett bízni abban, hogy nyáron megúszhatja az allergiás tüneteket. Véleményem szerint a hit nagyon-nagyon fontos része a gyógyulásnak, legyen szó bármilyen állapotról.

Az allergia kialakulása szoros kapcsolatban áll az immunrendszer érzékenységével, állapotával. A legyengült immunrendszer jó táptalaja bármilyen betegség megjelenésének. A szervezetünk védekező képességét nagymértékben gyengíti a stressz, a harag, a düh, az irigység nem megfelelő kezelése, túlzott megélése. Tehát a mosolygós, bizakodó hozzáállással nagyban elősegítjük a gyógyulásunkat.

Mikor kezdd el?

A kúrát érdemes megkezdeni az allergén anyag megjelenése előtt legalább 1,5–2 hónappal. Sokaknak ez már a tél végét, a tavasz elejét jelenti. Ha a tünetek már megjelentek, akkor is bátran bevethetők a fent említett módszerek. A szervezetünk támogatását sosem késő elkezdeni!

Türelmesnek, kitartónak kell lenni, hiszen a természetes terápiák, így a gyógynövények is lassabban fejtik ki a hatásukat, mint a mesterséges kemikáliák. Cserébe viszont valódi egészséggel ajándékoznak meg.

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása