5+1 természetes módszer a fülgyulladás kezelésére

fulcsepp.jpg

Fülfájás nehezíti a hétköznapokat? Netán időnként visszatérő a probléma? Tudtad, hogy türelemmel, odafigyeléssel természetes szerekkel is lehet csökkenteni a gyulladást? Olvass tovább!

A fülfertőzések általában egy kis, elzárt területen, a középfülben keletkeznek. A középfül fő feladata, hogy továbbítsa a hangot a dobhártyától a belső fül felé. A középfülben levegő van, és a dobhártya választja el a külső fültől, a külvilággal pedig az Eustach-féle kürt kapcsolja össze. Ez a csatorna a legfontosabb terepe a hallójárati fertőzéseknek és a savós fülgyulladásnak.

Gyulladáskor a fülkürt hámsejtjei túl sok nyákot képeznek annak érdekében, hogy megvédjék és megtisztítsák magát a fülkürtöt. Ezzel egy időben a mandulák krónikusan megnagyobbodnak, így elzárják a bejáratot a kürtök felé, ezáltal a termelődött nyák nem tud kiürülni. A középfül nagyon rövid idő alatt megtelik nyákkal, ez az ún. ragacsos fülnek. A nyákdugó nem engedi át megfelelően a hangokat a középfülön, így akadályozva a gyermek hallását és fejlődését. Az általános tanulási képesség csökkenhet. A középfülben felhalmozódott nyák tökéletes táptalajt jelent a kórokozóknak, melyek az orr hátsó részéből a fülkürtön keresztül érkeznek. Ha ez történik, a gyerek a fülfertőzés tipikus tüneteit mutatja – fájdalom, láz -, amelyre gyakran antibiotikumot írnak fel. Az antibiotikum megtisztítja ugyan a területet a kórokozóktól, de nem számolja fel a felhalmozódott nyákot. Egy idő után a visszatérő fertőzések miatt sok gyermeknek tubust ültetnek a fülébe, hogy kivezető csatornát biztosítsanak a nyáknak.

Teendők a fülgyulladás felszámolásáért:

  1. Az étrend ne táplálja a fertőzést okozó baktériumokat. Kerülni kell a cukrot, a tejtermékeket és a finomított szénhidrátokat.
  2. A probiotikum segít megtisztítani a bélrendszert, és újratelepíteni egy egészséges flórát a szájban, az orrban és a torokban is. Ez megvédi a gyermeket a további kórokozóktól. Ez immunerősítésnek sem utolsó, így a szervezet le tudja győzni a fertőzéseket.
  3. Tartsuk melegen a gyermeket, ne fázzon. A fejére napközben és éjszakára is ajánlott meleg sapkát tenni.
  4. Adjunk a gyermeknek forró vizet 1 szelet citrommal és 1 kanál mézzel! Ültessük az ölünkbe a gyermeket (a testi érintkezés is gyógyító, biztonságérzetet ad!), és teáskanállal itassuk. Fontos, hogy olyan melegen igya meg a gyermek ezt a keveréket, amilyen melegen csak tudja.
  5. Nagyanyáink hagyományaként a vöröshagymás pakolást is kipróbálhatjuk. Ehhez vegyünk egy nagy fej hagymát, vágjuk fel apróra, és csomagoljuk pamutkendőbe. Tegyük be a sütőbe, és forrósítsuk fel annyira, hogy még meg tudjuk fogni. Rakjuk a gyermek fülére, és biztonságosan rögzítsük egy sapkával. Rakhatunk egy folpack fóliát a hagymás batyu és a sapka közé, hogy a hagymás lé ne áztassa a sapkát. Hagyjuk a gyermek fülén, amíg ki nem hűl.

olajoshagyma.jpg+1 Nálunk (is) bevált recept: 1-2 kanál olíva olajat keverjünk össze 1 gerezd préselt fokhagymával. Hagyjuk állni 30 percig, szűrjük át, és óránként csepegtessük ezt az olajat a gyermek fülébe, különösen elalvás előtt. Tartsuk a fokhagymás olajat szobahőmérsékleten, és csepegtetés előtt csak enyhén melegítsük meg. Felmelegítéshez azt a csészét, amiben az olaj van, tegyük egy fazék meleg vízbe (ne forróba, mert az a hatékonyságát csökkenti). A melegítéshez ne használjunk mikrohullámú sütőt, mert akkor minden enzim és aktív hatóanyag lebomlik. Minden nap készítsünk friss keveréket. Minél frissebb, annál hatékonyabb!

(Forrás: Dr. Natasha Campbell–McBride MD: GAP-szindróma – Az emésztés és a pszichológia kapcsolata. Reneszánsz Könyvkiadó Kft. 2011.)

További, testet-lelket segítő természetes ötletekért iratkozz fel a hírlevelünkre:

* Kötelező kitölteni
Adatvédelmi szabályzat

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

 

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Kövess a Facebookon is baba-mama témában: Természetes egészség kismamáknak

Csatlakozz a Facebook csoportomhoz: Természetes egészség

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása