Figyeljünk a gyermek lelkére is!

gyerekbuborek.jpgMiért is kell egyből figyelemzavarral megbélyegezni egy gyereket, ha elfelejti lekapcsolni a tanteremben a lámpát? Miért is nem veszi észre a tanító néni, aki már 3 éve vezeti az osztályt, hogy a diákja egy érző és érzékeny lélek? Értem én, hogy nagy a nyomás mindenkin (tudom, mert én is tanítottam középiskolában, sőt osztályfőnök is voltam), de biztosan így kell viselkedni? Szerintem: NEM!

Ma már elsősorban természetgyógyászként dolgozom, de nemcsak így akad dolgom gyerekekkel, hanem tanárként is. Elhagytam a járt utat a járatlanért, és a tanulásmódszertan foglalkozásaimon már ötvözöm az önismereti kérdések boncolgatását, a hatékony tanulási technikák elsajátítását és a természetgyógyászatot. Látom azt, hogy a gyerekek (is) mennyit szenvednek attól, hogy az őket körülvevő felnőttek nem törődnek az ő érzéseikkel, az ő lelkükkel. Pedig nem kellene sok a jobb érzésekhez és a sikerélményekhez:

  • tudatosan figyelni a gyerekek tekintetét, kisugárzását
  • megkérdezni időnként tőlük: Tudok segíteni?
  • éreztetni velük, hogy ott vagyunk mellettük/mögöttük, s ez növeli a biztonságérzetüket
  • beszélgetni velük
  • együtt játszani, bohóckodni, rajzolni stb. (minőségi időt együtt tölteni)
  • picit időt lopni a sok-sok teendő közepette, és mesét olvasni nekik, vagy akár mesét szőni, kitalálni együtt
  • észrevenni és megdicsérni, értékelni azt, ha egy gyerek önmagához képest (nem máshoz viszonyítva) ügyesedik, fejlődik
  • ha valami nem sikerül, nem egyből ledorongolni, hanem biztatni, bátorítani
  • elfogadni azt a tényt, hogy akármilyen kicsi is egy gyerek, a maga szintjén neki is megvannak a maga problémái, nehézségei

Hányszor, de hányszor hallom azt szülőktől, hogy: „De hiszen még csak 3 éves, neki nem lehetnek problémái!” Miért is nem? Remélhetőleg senki sem robotokat nevel otthon a gyermekeiből, akik csak teszik rendületlenül a dolgukat, anélkül, hogy bármit éreznének. Ne hagyjuk, hogy elvesszenek az érzelmek, őrizzük, tápláljuk őket!

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

 

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása