Mit keres a virág a tányéron? Milyen virágok jöhetnek szóba, ha ételekről beszélünk? Hogyan kell a virágos ételeket elkészíteni? Ha tovább olvasol, ezekre a kérdésekre biztosan választ kapsz! Egy rendhagyó kulináris utazásra hívlak, kedves Olvasó, melynek során megismerkedhetsz néhány ehető virággal! A kétrészes sorozat első cikkében a bodzával ismerkedhetsz meg, és megtudhatod, hogyan bánj az ehető virágokkal.
A virágok kapcsán a legtöbb ember gondolataiban a következő asszociációk jelennek meg: szépség, tavasz, nyár, dekoráció. A gondolatok között biztosan nem az jut eszünkbe elsőként, hogy „De jó is lenne enni egy kis százszorszép levest!” A hagyományos magyar konyhához szokott ízlés először talán idegenkedik a virágsalátától vagy a virágszirommal díszített ételtől, de egy próbát mindenképpen megér!
Ha alaposabban belegondolunk, virágszirmokat teaként is fogyasztunk. A körömvirágszirom teája nagyon szépen megnyugtatja a gyomor nyálkahártyáját, a magas illóolaj tartalmú levendulavirág nyugtató hatást fejt ki, a bodzavirág tea pedig izzasztó, hurutoldó, gyulladáscsökkentő hatású.
Bódító bodza
Kezdjük a sort a bodzával és lássuk, a teán kívül miként lehet fogyasztani! A bodzaszörpöt bizonyára sokan ismerik és szeretik, a szerencsésebbek a nagymamák isteni receptjeit használják. A bodzavirágból nemcsak szörpöt vagy teát lehet készíteni, hanem a megfázásos őszi-téli időre felkészülve bodza szirupot is készíthetünk. Ehhez a bodzavirágokat jól rázzuk ki, hogy még véletlenül se maradjon bennük bogár. Ezután az ernyős virágokat lapos tálba helyezve öntsünk rájuk folyékony mézet, majd a korábban alaposan megmosott citromból vágjunk rá karikákat. Lefedve három napig kell hűvös helyen állni hagyni, és minden nap tiszta kézzel össze kell keverni. Három nap után leszűrjük, majd fedeles üvegekbe helyezve hónapokig eláll, tartósítószert nem igényel! A szirupot megfázás esetén hígítás nélkül bevehetjük, méz- és citromtartalma miatt a hatását még komplexebben fejti ki, mint a tea. Sőt, a bodza ernyős virágját a hagyományos módon bepanírozva, rántott bodzavirágként is lehet fogyasztani!
Hogyan bánjunk az ehető virágokkal?
Ha vadon gyűjtjük a virágokat, győződjünk meg arról, hogy tiszta levegőjű, vegyszermentes helyről származzanak! Akár a saját termesztésű virágokat is szüretelhetjük. A leszedett virágokat papírzacskóba vagy kosárba tegyük, mert ott nem fonnyadnak össze olyan könnyedén, illetve kevesebb hatóanyag vész el, mintha nejlonzacskóba tennénk. Mossuk meg, csöpögtessük le róluk a vizet, esetleg papírtörlővel le is itathatjuk, és ha szükséges, daraboljuk fel apróra. Igyekezzünk minél előbb elfogyasztani a leszedett virágokat! Az ehető virágoknál nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség!
A cikksorozat második részében további két ehető virág kerül majd terítékre. Figyeld a folytatást!
Ha szeretnél még tájékozottabbá válni a gyógynövények világában, kérd a hírlevelemet: Kíváncsi vagyok, kérem a hírlevelet
Lívia, a te gyógynövényszakértőd
Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu
Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka
Csatlakozz a zárt Facebook csoportomhoz: Egészséges test és lélek