Ízelítő a virágkonyhából 1.

ehetoviragok.jpgMit keres a virág a tányéron? Milyen virágok jöhetnek szóba, ha ételekről beszélünk? Hogyan kell a virágos ételeket elkészíteni? Ha tovább olvasol, ezekre a kérdésekre biztosan választ kapsz! Egy rendhagyó kulináris utazásra hívlak, kedves Olvasó, melynek során megismerkedhetsz néhány ehető virággal! A kétrészes sorozat első cikkében a bodzával ismerkedhetsz meg, és megtudhatod, hogyan bánj az ehető virágokkal.

A virágok kapcsán a legtöbb ember gondolataiban a következő asszociációk jelennek meg: szépség, tavasz, nyár, dekoráció. A gondolatok között biztosan nem az jut eszünkbe elsőként, hogy „De jó is lenne enni egy kis százszorszép levest!” A hagyományos magyar konyhához szokott ízlés először talán idegenkedik a virágsalátától vagy a virágszirommal díszített ételtől, de egy próbát mindenképpen megér!

Ha alaposabban belegondolunk, virágszirmokat teaként is fogyasztunk. A körömvirágszirom teája nagyon szépen megnyugtatja a gyomor nyálkahártyáját, a magas illóolaj tartalmú levendulavirág nyugtató hatást fejt ki, a bodzavirág tea pedig izzasztó, hurutoldó, gyulladáscsökkentő hatású.

Bódító bodza

bodza.jpgKezdjük a sort a bodzával és lássuk, a teán kívül miként lehet fogyasztani! A bodzaszörpöt bizonyára sokan ismerik és szeretik, a szerencsésebbek a nagymamák isteni receptjeit használják. A bodzavirágból nemcsak szörpöt vagy teát lehet készíteni, hanem a megfázásos őszi-téli időre felkészülve bodza szirupot is készíthetünk. Ehhez a bodzavirágokat jól rázzuk ki, hogy még véletlenül se maradjon bennük bogár. Ezután az ernyős virágokat lapos tálba helyezve öntsünk rájuk folyékony mézet, majd a korábban alaposan megmosott citromból vágjunk rá karikákat. Lefedve három napig kell hűvös helyen állni hagyni, és minden nap tiszta kézzel össze kell keverni. Három nap után leszűrjük, majd fedeles üvegekbe helyezve hónapokig eláll, tartósítószert nem igényel! A szirupot megfázás esetén hígítás nélkül bevehetjük, méz- és citromtartalma miatt a hatását még komplexebben fejti ki, mint a tea. Sőt, a bodza ernyős virágját a hagyományos módon bepanírozva, rántott bodzavirágként is lehet fogyasztani!

Hogyan bánjunk az ehető virágokkal?

Ha vadon gyűjtjük a virágokat, győződjünk meg arról, hogy tiszta levegőjű, vegyszermentes helyről származzanak! Akár a saját termesztésű virágokat is szüretelhetjük. A leszedett virágokat papírzacskóba vagy kosárba tegyük, mert ott nem fonnyadnak össze olyan könnyedén, illetve kevesebb hatóanyag vész el, mintha nejlonzacskóba tennénk. Mossuk meg, csöpögtessük le róluk a vizet, esetleg papírtörlővel le is itathatjuk, és ha szükséges, daraboljuk fel apróra. Igyekezzünk minél előbb elfogyasztani a leszedett virágokat! Az ehető virágoknál nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség!

A cikksorozat második részében további két ehető virág kerül majd terítékre. Figyeld a folytatást!

Ha szeretnél még tájékozottabbá válni a gyógynövények világában, kérd a hírlevelemet: Kíváncsi vagyok, kérem a hírlevelet

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

 

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Csatlakozz a zárt Facebook csoportomhoz: Egészséges test és lélek

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása