Hogyan legyen szép a bőröd télen is?

skininwinter.jpgA hideg téli hónapokban Te is úgy tapasztalod, hogy a bőröd még érzékenyebb? Könnyen kipirosodik az arcod? Kellemetlen, esetleg fájdalmas, amikor berepedezik a bőröd akár az arcodon, akár a kézfejeden? Amennyiben a válaszod igen, abban az esetben feltétlenül olvass tovább, hogy megismerj egy természetes téli bőrápoló csodaszert!

Testünk fedetlen részei roppant módon ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Télen különösen az arcunk és a kézfejünk bőrének kell felvennie a harcot a hideg, akár fogcsikorgató levegővel, a metsző széllel, vagy az esetenként szélsőséges hőmérséklet-ingadozással. Mindezek a környezeti tényezők nagy kihívás elé állítják a szervezetünket, bőrünket, így az sem mindegy, hogy mivel ápoljuk magunkat.

Bőrtápláló vitaminok

- A-vitamin: regenerálja és rugalmassá teszi a száraz, repedezett bőrt; meggátolja a káros UV‑sugarak okozta ráncosodást

- D-vitamin: erősíti a hajat és a körmöket, valamint a bőr védőköpenyét.

- E-vitamin: hidratál, lassítja a bőr öregedését, segít a gyulladáscsökkentésben, javítja a bőr nedvességtartalmát, támogatja a sejtek újraképződését

- F-vitamin: telítetlen zsírsavként számon tartott vitamin, mely szintén felel a bőr egészségéért, kiegyensúlyozott állapotáért

Természetesen belsőleg

A bőrünk nagyon fontos szerepet játszik a méregtelenítésben, hasonlóan a tüdőhöz, veséhez, májhoz. Emiatt még a téli hónapokban is lényeges a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Egy átlagos testalkatú felnőtt ember esetében ez hozzávetőleg legalább napi 1,5‑2 liter folyadékot jelent. A bőr feszességéhez nagyban hozzájárul az elfogyasztott folyadék mennyisége. A hidegben jólesik a meleg tea, de akár vizet, jó minőségű gyümölcslevet is fogyaszthatunk. Figyelem: a leves nem minősül folyadéknak, azt inkább az ételek körébe sorolhatjuk!

Télen is fontos a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás. Érdemes mindig az aktuálisan termő zöldségek, gyümölcsök között válogatni. Az ételeinket feldobhatjuk különféle csírákkal is, melyek élő élelmiszerek, és nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat. Csírákat készen is lehet vásárolni, de lehet próbálkozni a magok otthoni csíráztatásával is.

sheafa.jpgTermészetesen külsőleg

Ahogy nem mindegy, hogy a szervezetünket milyen minőségű ételekkel és italokkal tápláljuk, úgy az sem mindegy, hogy mit kenünk a bőrünkre. A bőrfelületről a tiszta hatóanyag, vagy éppen a méreganyag nagyon hamar bekerül a bőr mélyebb rétegeibe, így a vérkeringésbe is. A véráram útján pedig az egész szervezetet érintheti a terhelődés. Szerencsére léteznek olyan kencék, gyógynövény tartalmú krémek, melyek kíméletesek a szervezethez, ám annál hatékonyabb bőrápolók. A következő sorokban megismerheted a sheavaj bőrtápláló hatását.

Mi fán terem a sheavaj?

Akár szójáték is lehetne a fenti kérdés, ám valóban fáról van szó. A sheavajat a Nyugat‑Afrikában honos karitéfa terméséből, a csonthéjas shea dióból állítják elő. A karitéfa húsz éves korában hozza első terméseit, és akár 200 éven keresztül is terem. Évente általában egy-két alkalommal szüretelik a szilvához hasonló, érett gyümölcsöket, melyeknek a belsejét összetörik, apróra zúzzák és vízzel összekeverve tűz fölött óvatosan melegítik. A dióból kicsapódó zsiradék összegyűlik a főzet felszínén; az eredmény egy törtfehér színű, édeskés illatú, közepesen kemény növényi zsiradék, a sheavaj. E természetes elkészítési módnak köszönhetően a sheavaj nem tartalmaz sem kémiai vegyszereket, sem tartósítószert, viszont gazdag A-, E- és F-vitaminban. A sheavaj nagy előnye, hogy nehezen avasodik, így légmentesen tárolva még a trópusi hőmérsékleten is négy évig is megőrzi a minőségét.

A sheavaj bőrre gyakorolt jótékony hatásai a következők:

- bőrnyugtató hatású

- védi a bőrt a kiszáradástól, azaz hidratáló, bőrtápláló hatású

- serkenti a sejtek regenerációját, gyógyulását

- az ekcémás bőrt is nyugtatja, gyengéden ápolja

- a kötőszövetek rugalmasabbá válnak, így terhességi csíkok megelőzésére is jó

- nem irritáló, gyengéden és gyulladásmentesen ápolja a bőrt

- védi a bőrt az időjárás viszontagságai ellen

- napozáskor is használható, mert az ember számára káros UV-sugarakat is képes megszűrni

- csecsemők bőrét is ápolhatjuk vele, mert segít megelőzni az irritációkat

- a merev, száraz, károsodott hajat is ápolja

A sheavajat kitűnően használhatjuk akár arckrémként, akár testápoló krémként. Tökéletes választás, ha kényeztetni szeretnénk a bőrünket.

A 100% tisztaságú, kiváló minőségű sheavajat, amit ajánlottam a cikkben, keresd nálunk, a Biotitok Gyógytékában!

 

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu

Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

Testet-lelket segítő természetgyógyászati szakmai írásokat, életvezetési tanácsokat, tippeket, recepteket olvashatsz a természetes egészséggel kapcsolatban. A blogban olvasható természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi diagnózist, javaslatot. Mindenki a saját felelősségére próbálja ki a javasolt recepteket, tippeket. Az írásoknál látható képek forrása: www.pinterest.com/klivia/blog.

Kövess a Facebookon is

Díjat nyert a blogom - Liebster Award 2015

liebsteraward_feherhatter.jpg

Hírlevél - ajándék tanulmány

* Kötelező kitölteni
Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod

Holisztikus állapotfelmérés

allapotfelmeresbanner.png

A termeszetesegeszseg.blog.hu-n olvasható írások a szerző szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bármilyen – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Természetes egészség blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra történő hivatkozással lehet, kizárólag úgy, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív internetes linkkel hivatkozik a termeszetesegeszseg.blog.hu-ra.

süti beállítások módosítása