Szeptemberben javában zajlik a szüret, az érett, finom szőlőszemek a puttonyba vándorolnak. Szőlőszedéskor nem csupán a szőlőfürtök leszedésére kerül sor, hanem közösségi életet is él a szüretelő, amikor a munka mellett jóízűeket lehet nevetni, viccelődni, vagy akár barátságok is köttethetnek. A szőlő tehát így is jótékony hatással van az emberekre; nézzük meg azt is, hogy az egészségünket miként tudja befolyásolni a szőlő!
A szőlő (Vitis) egyike azoknak a cserjéknek, melyeket az ember a legkorábbi időktől kezdve termeszt. A szőlő őshazája a mediterrán térségtől egészen a Kaukázus hegyvonulatáig terjed. A szőlőnek számtalan faját, fajtáját élvezhetjük: a borszőlők szemeinél a csemegeszőlő szemei 2-3-szor nagyobb méretűek, de színükben, ízükben is nagyon különbözőek lehetnek az egyes szőlőféleségek. Megízlelhetünk egészen édes, muskotályos ízű szemeket is, de akár a fanyarabb, savanykásabb ízeket is felfedezhetjük. Gyönyörködhetünk a sárgás-zöldes színű szemekben ugyanúgy, mint a kékes-feketés árnyalatúakban.
A szőlő esetében mind maga a szőlőszem, mind a szőlőlevél, mind a szőlőmag tartalmaz hatóanyagot. A szőlőben sok a C- és B-vitamin, valamint kiemelendő a szívet erősítő kálium nevű ásványianyag-tartalma is, mely a szív munkáját segíti.
A termés, azaz a szőlőszem hatóanyagai között említhetjük a cukrokat, a különböző szerves savakat (alma-, citrom-, borkő- és szalicilsav), a cserzőanyagokat, az aminosavakat. A kék és a fekete szőlők tartalmaznak különösen nagy mennyiségben ún. flavonoidokat, melyek rákellenes hatással bírnak.
A szőlőszem vizelet- és epehajtó, gyomorsav-csökkentő, erősítő és enyhe hashajtó hatású. A nyár végi, ősz eleji időszakban remek tisztítókúrát végezhetünk a szőlő áldásos erejét kihasználva. Ez alatt az idő alatt észrevehetjük, hogy a szervezetünk megerősödik, ellenállóbbá válik és megszabadul a felesleges lerakódásoktól.
A szőlőbogyók kúraszerű fogyasztása a vérszegénységet is segít megszüntetni. Ekkor több héten keresztül napi 1-2 maréknyi szőlő segíti a vörösvértestek képződését, így csökken a vérszegénység tüneteként fellépő fáradékonyság, aluszékonyság.
A szőlőlevél külsőleg sebgyógyító tulajdonságú, belsőleg pedig vérzéscsillapító, vérnyomáscsökkentő. A látványos alakú szőlőlevelet göngyölésre a gasztronómia is felhasználja, így akár éttermek étlapjain is találkozhatunk szőlőlevélbe göngyölt étellel. Érdemes megkóstolni!
Ne feledkezzünk meg a szőlőszemben megbúvó magocskákról sem, melyek szintén tartalmaznak az emberi szervezetre jótékony hatóanyagokat: bioflavonoidokat (proantocianidokat), C-vitamint, melyek egymás hatását erősítve erőteljes antioxidáns, azaz méregtelenítő, erősítő szerepet töltenek be. A szőlőmagkivonat meggátolja a plakkok, zsírok lerakódását az érfalakon, valamint erősíti nemcsak az artériák, hanem a hajszálerek falát is, így azok rugalmasabbakká válnak. A szőlőmagkivonat — mely beszerezhető tabletta vagy őrlemény formájában — tehát különösen ajánlott érrendszeri megbetegedések esetén.
Ha már túl leszünk a szüreti munkákon, mulatságokon, és elkészül az új bor, élvezzük annak áldásos hatását! Mértékkel, kis mennyiségben fogyasztva a bor oldja a stresszt, segíti az emésztést, javítja az étvágyat és a hangulatot! Nosza hát, ízlelgessük a szőlőszemeket vagy így, vagy úgy!
(A cikk a Vidéki Élet Magazin hasábjain jelent meg 2012. szeptember 18-án.)
Lívia, a te gyógynövényszakértőd
Megtalálsz a honlapomon: www.biotitok.hu
Kövess a Facebookon is: Biotitok Gyógytéka